Румен Радев в Стара Загора: Предоставянето на оръжия на Украйна ще означава въвличане на България във войната

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440185P1440169“Ние трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, с каквото можем. Но който вземе решение за предоставяне на въоръжения и по този начин за въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът. Защото цената винаги се плаща от гражданите. На първо място нашата основна задача е да не допуснем българските граждани и нашите стратегически обекти – като атомната ни централа, да не останат без адекватно зенитно-ракетно прикритие, без адекватна въздушна отбрана. Виждате, че вече на територията на съседни страни падат дронове със заряди в тях. Ние не трябва да допускаме това да се случи на територията на България.” Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Стара Загора днес.

Според президента Радев решението за зенитно-ракетните комплекси С-300 трябва да се вземе от Народното събрание, и то след обяснение пред хората за риска и цената, която трябва да платят.

На срещата със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин в София ще се обсъждат оперативни въпроси, които са изцяло в компетентността на изпълнителната власт. “Очаквам след тази среща министър-председателят да даде ясна информация” – каза Румен Радев.

На въпрос – ако не със С-300, можем ли да помогнем на Украйна с доставката на други оръжия, президентът отново подчерта: “Както Ви казах, това е въвличане на България и вземане на страна в тази война”.

На въпрос не е ли задържането на Борисов отвличане на вниманието от посещението на министъра на отбраната на САЩ, Румен Радев насочи медиите да питат за това министър-председателя. “Не се меся в работата на правоохранителните органи. Но справедливостта не възтържествува, докато не се произнесе съдът. Това е по закон.” – каза президентът.

На въпрос за съдбата на комплекс “Марица-изток” Румен Радев припомни, че решението на последното служебно правителство бе той “да се превърне наистина в едно енергийно сърце на България, като там постепенно се внедряват нови технологии, които да позволят, първо, екологично производство на енергия и второ, запазване на работата на хората в региона чрез производството на енергия от различни видове източници, които да бъдат внедрени чрез нови технологии. Както и чрез нови възможности за нови технологични решения и нови производства в региона.” Акумулиращите батерии са нова, авангардна технология за съхраняване на енергия, която не е обсъждана с него, но трябва да има ясна оценка за риска относно тях, каза още президентът Румен Радев.

В Тракийски университет – Стара Загора президентът участва в церемония по откриването на първия в Източна Европа Център по аквапоника, разположен на площ от 4 декара – уникален образователен, научноизследователски и индустриален проект за контролирано екологично производство. Той бе посрещнат от ректора доц. д-р Добри Ярков, областния управител проф. Наско Василев, Старозагорския митрополит Киприан и други официални лица.

P1440187P1440188
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн