АЗПБ с апел към премиера заради бездействие на БАБХ

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Износът на яйца и птичи продукти от България може да бъде забранен поради липса на мерки за справяне с болестта „птичи грип“

Птицевъдните ферми се обезщетяват по най-ниските цени, независимо от вида на производството и възрастта на птиците, което е предпоставка за укриване на заболяването

Снимка: https://hl-topmix.com

Снимка: https://hl-topmix.com

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати до премиера Кирил Петков апел във връзка с усложнената епизоотична обстановка от инфекциозното заболяване Инфлуенца по птиците („птичи грип“). АЗПБ работи активно по проблема през последните месеци, но няма никакъв резултат за решаването му и не се предприемат необходимите и своевременни действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). С казуса на няколко пъти беше запознат и земеделският министър Иван Иванов.

Създалата се негативна ситуация засяга икономическата жизнеспособност и безопасността на произвежданите от птицевъдите крайни продукти, особено важни в контекста на настоящата многопластова криза. Опериращите в този сектор членове на АЗПБ все по-остро поставят проблема пред нас, настоявайки за неговото решаване. За голямо съжаление Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не може или не иска да се справи ефективно с разпространението на това заболяване.

До октомври миналата година заболяването засягаше предимно областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и имаше единични случаи в областите Ямбол, Ловеч, Плевен и Добрич. Характерно за всички тези области е фактът, че там има интензивно отглеждане на водоплаващи птици.

От ноември 2021 г. се наблюдава разпространение на „птичи грип“ и в област Пазарджик. Установени са случаи и в областите София и Бургас, но те не се регистрират и обявяват по надлежния ред, което е изключително опасно. В областите Пловдив, Хасково и Стара Загора през есента на 2021 г. и началото на 2022 г. има поредица от нови нерегистрирани и необявени случаи на „птичи грип“.

България е нетен износител на яйца от стокови носачки, на разплодни яйца и други птичи продукти. При липсата на радикални мерки относно справянето с инфекциозното заболяване у нас страната ни рискува да бъде поставена под особен надзор от Европейската комисия и да бъдат забранени вътрешно-общностни сделки, както и сделки с трети страни на районен принцип. Това ще доведе до забрана за износ на продукция и от незасегнати от заболяването ферми от тези райони, се казва в писмото до министър-председателя.

Към момента БАБХ не прилага ефективни и навременни мерки в тази ситуация и демонстрира нехайство. Птицевъдните обекти, които са били засегнати от заболяването „птичи грип“, след принудителното унищожаване на техните птици и продукти (яйца и др.) не се обезщетяват адекватно спрямо стойността на категорията, към която принадлежат, а именно за яйца: био, свободно, подово или клетъчно отглеждане, а птиците не се обезщетяват по възраст и начин на отглеждане. Това поведение на БАБХ стимулира укриване на заболяването и спомага за неговото разпространение, също така поставя всички производители под тежък икономически риск.

Повечето птицевъдни ферми изпълняват дългосрочни ангажименти по инвестиционни проекти, подкрепени от ЕС, по които се изисква спазване на определени производствени и икономически параметри в рамките на целия период на мониторинг. В тази ситуация обаче бездействието на БАБХ по отношение на „птичи грип“ прави невъзможно тяхното спазване, като се създават предпоставки за тежки санкции към фермерите-бенефициери.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн