Започва голяма реконструкция на водопровода и канализацията в Стара Загора

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440144P1440142Голяма реконструкция на водоснабдителната и канализационната мрежа в Стара Загора започва тези дни. С водосвет, отслужен от митрополит Киприан и свещеници, днес бе направена първата копка на проект за почти 122 милиона лева – “Изграждана на ВиК инфраструктура на конкретен бенефициент – Водоснабдяване и канализация ЕООД Стара Загора”.

Ще бъдат подменени над 40 километра от общо 260-те км водопроводна мрежа на Стара Загора, в комбинация с управление на налягането чрез 14 водомерни (DMA) зони. Първите 5 от тях са в кварталите “Три чучура-юг”, “Три чучура-център”, “Орфей и Евридика”, “Казански” и “Казански-запад”. Останалите 9 зони обхващат централната градска част, където водопроводната мрежа е най-амортизирана.

Предстои разкопаван на някои улици, което ще смути бита на старозагорци, но не може да се мине без него – обърна се директорът на ВиК ЕООД – Стара Загора инж. Румен Райков към присъстващите и към всички старозагорци. “Реконструкцията ще даде много по-качествен продукт, след като я завършим” – увери той и съобщи, че започнатият през лятото проект в Чирпан вече е почти приключен без никакво забавяне.

Ще бъдат реконструирани и близо 17 километра от канализационната мрежа на града, с цел предпазване на препълването й при интензивни дъждове. Ще бъде рехабилитиран довеждащ водопровод, захранващ западните квартали на града, гравитачният водопровод от Водоснабдителна система “Стара Загора-Дунавци”, ще бъде модернизирана и Пречиствателната станция за отпадни води на Стара Загора.

Строително-монтажните работи ще започнат от ул. “Иван Вазов” към средата на март и ще продължат до края на 2023 година, ако няма съществено забавяне при разкриването и проучването на археологически обекти по трасето. Ще ги извършва консорциум между „ВиК Стара Загора“ ЕООД и “ДК Инфра Инвест” ЕООД.

Събитието се състоя на Т-образното кръстовище на улиците “Иван Вазов” и “Августа Траяна”. Присъстваха областният управител проф. Наско Василев, зам.-областния управител арх. Банко Банов, главния архитект на Община Стара Загора арх. Виктория Грозева, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев и много други гости.

Проектът е финансиран по ОП “Околна среда 2014-2020″, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз със 76 217 148 милиона лева по процедура за директно предоставяне. Националното съфинансиране е 13 459 085 лв., а съфинансирането от страна на ВиК ЕООД – Стара Загора е 11 996 296 лв.

На много места подмяната на тръбите ще се извършва безизкопно. Там, където асфалтовото покритие ще се наруши, по изрично настояване от Община Стара Загора ще се извършва цялостно преасфалтиране на съответната улица, съобщи инж. Йордан Дамянов от “ДК Инфра Инвест” ЕООД. Първоначално работа ще започнат 4 екипа, които след това ще нараснат до 8, с общо 100 работници по трасето на извършваните строително-монтажни работи. Всички необходими строителни материали са договорирани и предплатени своевременно назад във времето на цени, двойно по-ниски от днешните, по думите на инж. Дамянов.

P1440146P1440138P1440148P1440141P14401404324324542
#

jtdv
gerb

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн