Общинските съветници от НАРОДЕН СЪЮЗ с нови идеи към Плана за интегрирано развитие на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440112Свои идеи и предложения към Плана за интегрирано развитие на Стара Загора, който предстои да бъде разгледан и гласуван в местния парламент, са подали в писмо до кмета на Общината общинските съветници от групата на НАРОДЕН СЪЮЗ (Местна коалиция “Земеделски народен съюз” е с група от 7 старейшини в ОбС). По 17-18 други проектни идеи групата има забележки относно индикативната им стойност предвид инфлацията и всеобщото повишение на цените, съобщи общинският съветник Мария Динева, която е и председател на Общинския съвет.

Една от интересните идеи е да бъдат отворени две нови пътни връзки в рамките на Стара Загора по запазения сервитут на жп линията в индустриалната зона. Тъй като тази жп линия отдавна не се използва, на изток от квартал АПК по нейното трасе може да бъде прокарана нова улица, която да излиза на бул. “Никола Петков” в източната част на Стара Загора, съобщи Евгений Жеков – лидер на НАРОДЕН СЪЮЗ (вдсно на снимката). В западна посока новата връзка се предлага да достига до разклона за Старозагорските минерални бани. По друга идея на него може и трябва да се построи кръгово кръстовище, както и друго до СБА.

В Плана за интегрирано развитие като особено важен за старозагорци обект трябва да се включи и проектът за удвояване на връзката на Стара Загора с магистрала “Тракия”. Пътният участък е държавен, но държавата не прави нищо по въпроса от 2008 г. досега. Средната скорост в изключително натоварената и намираща се в лошо състояние отсечка е 40 км/ч. След пробива на тунел под Шипка се очаква още по-голямо натоварване. Затова проблемът с въпросната отсечка не подлежи на по-нататъшно отлагане. Индикативната й стойност е от порядъке на 25 млн. лева.

От групата на НАРОДЕН СЪЮЗ предлагат също така в Стара Загора да бъдат изградени две фотоволтаични централи за нуждите на общинското дружество “Тролейбусен и автобусен транспорт”. Текущият пик в цената на електричеството вече остави в гаражите немалко тролеи, вместо които по градските линии бяха пуснати по-неекологични автобуси. Само за януари 2022 г. общинският превозвач е платил 120 000 лева за ток. Тъй като липсват гаранции, че волатилността на цената на електроенергията няма да се засилва, е добре Стара Загора да има собствена герерация с фотоволтаици. Чрез финансиране по Плана за възстановяване и развитие или от Фонда за справедлив преход могат да се направят два фотоволтаични парка, уточни Евгений Жеков. Първият с мощност 8 мегавата и акумулаторна група 5 мегаватчаса, а вторият – с мощност 4 мегавата и акумулаторна група 1,5 мегаватчаса.Генерираното електричество ще се използва по трасето на тролейбусите, както и за зареждане на новите електробуси, които се очаква да пристигнат в Стара Загора до края на тази година. По друг проект за 2 милиона лева може да се изгради автоматизация на токоизправителните станции за електротранспорта в Стара Загора, като инвестицията ще се изплати бързо за сметка на намалените разходи за работни заплати на сегашните дежурни по подстанциите.

С друга идея се предлага Стара Загора да създаде анаеробна инсталация за горивен газ от отпадъци, с който да се захранва електрогенерация за нуждите на Стара Загора, ако не се стигне до изграждането на подобен завод по идея и с финансиране на външен инвеститор – въпрос, който предстои да се обсъжда публично на 25 февруари в Стара Загора.

Друго предложение на групата на НАРОДЕН СЪЮЗ е да отпадне заложеното в проектоплана за интегрирано развитие намаляване на скоростта на движение по старозагорските улици на 30 км/ч. Това ще доведе до увеличено замърсяване на въздуха, до по-ниска пропускателна способност на транспортната инфраструктура и до ненужно затегнат контрол и санкции от страна на “Пътна полиция”. Вместо това е добре да се предвиди изграждането на шумоизолиращи съоръжения на редица места в града.

От НАРОДЕН СЪЮЗ настояват и за пълно (100%) компенсиране на малките и микрофирмите за увеличената цена на електроенергията. Това са предимно семейни фирми. Много от тях прекратяват работа, фалират, а младите хора още по-ускорено емигрират в търсене на препитание в чужбина. Със същата пълна компенсация групата предлага да се компенсират и всички общини в страната. Само за ковид мерки са предвидени 2 милиарда лева в страната, което вече е ясно, че е напълно излишно – категоричен е Евгений Жеков. Той приветства решението за отпадане на “Зеления сертификат” от 20 март. “А още по-добре ще бъде, ако направят подарък на всички българи и го отменят още за Трети март” – каза водачът на НАРОДЕН СЪЮЗ.

Неизползваното трасе на жп линията в Индустриалната зона на Стара Загора

Неизползваното трасе на жп линията в Индустриалната зона на Стара Загора – посока запад

Същото трасе на изток може да свърже кв. АПК с бул. "Никола Петков"

Същото трасе в посока изток може да свърже кв. АПК с бул. “Никола Петков”

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн