Стотици старозагорци почетоха с венци и цветя паметта на Васил Левски

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_7158432432Стотици признателни старозагорци днес сведоха глави пред паметта на Васил Левски по повод 149-та годишнина от обесването му. Общоградският ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола започна със Заупокойна литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприан и свещенослужещи от Старозагорската митрополия.

„149 години ни делят от паметния февруарски ден на 1873 година, когато в покрайнините на тогавашна София йеродякон Игнатий- Васил Иванов Кунчев е обесен от турския поробител. Малко преди това пред отец Тодор Митов, той, страдалецът, казва последните си думи “Каквото съм направил, в ползу народу е“ – започна пламенното слово на старозагорския владика. „Слова, изтъкани от светла душа, от сърце, препълнено с родолюбие и вяра в бъдещия, в своя народ. Завет към нас, родените след него. Напомняне, което като тътен звучи вече век и половина. Призив, който настоява да бъде жива родната ни съвест и памет“ – продължи митрополит Киприан.

Присъстващите аплодираха първокласници от СУ „Васил Левски”, които участваха в поетичен рецитал „С Левски в сърцето“, посветен на героичното дело на Дякона.

„Благодаря на младите хора, които с толкова плам в думите си ни разказаха за живота и делото на Апостола на свободата. Живот, прекършен само на 35 години, но който е изпълнен с невероятна енергия и ясна цел и една мисъл и мечта – да види своя род и родина свободни. Днес всички ние се намираме на мястото, където някога се е намирал Метохът, в който е служил бъдещият дякон Игнатий. И някак пророчески са думите, които изрича, когато казва, че с неговата кончина не свършва пътят, който трябва да извървим всички ние“ – каза в словото си ресорният зам.-кмет Милена Желева. „Днес аз избирам да говоря за неговите наследници, за младите и образовани хора, за талантливите деца и ученици, прославили България по света със своите спортни, култури и образователни постижения. Пътят, който е посочил Левски, е този. Ние сме длъжни да не забравяме неговите съвети, длъжни сме да осигуряваме по-добър живот и възможност за развитие на идните поколения. Смисълът да бъдем тук днес е не само да се поклоним пред паметта на Дякона, а и да не забравяме защо се е борил той за тази свобода. Поклон пред живота и делото на Васил Левски!“ – допълни Милена Желева.

Венци и цветя пред монумента бяха поднесени от Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, Областния управител, СУ „Васил Левски”, Тракийски университет, патриотични, обществени и политически организации. На събитието присъстваха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, зам.-областните управители арх. Банко Банов и Любомир Желев, общински съветници, представители на политически партии, ученици, възпитаници на детски градини и училища в града и стотици граждани.

IMG_7184IMG_7144IMG_7130IMG_7263IMG_7284
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн