Красимир Вълчев: задава се бюджет на 20-процентна инфлация и обедняване

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440107Бюджет 2022, приет на първо четене в парламента, е декориран с привлекателна за окото “панделка”, определяща го като “социален” но числата безпристрастно говорят, че това ще е бюджет на инфлация и обедняване, заяви пред журналисти в Стара Загора народният представител от ГЕРБ-СДС в региона Красимир Вълчев. Мостове и тунели няма да има, вместо това на бъдещите поколения ще бъде прехвърлен за връщане нов дълг от 8 милиарда лева.

В периода 2017-2021 г. кумулативната (с натрупване) инфлация беше 8,5%, но заплатите на големи категории работещи се увеличиха средно с 50%, като най-голям бе ръстът на учителските заплати – 100%. Новият бюджет обаче ще бъде бюджет на инфлацията – частично пренесена отвън, но все пак и с 4% по-висока от тази в Европейския съюз – с добавката “Асен Василев”, както я наричаме. При това инфлацията ще бъде далеч по-висока от тази, която залагат” – каза депутатът. В новата финансова рамка има заложена по-ниска събираемост на приходите, която намалява нато процент от данъчната база. Това ще охлади бизнеса.

“Финансовият министър Асен Василев с едната ръка дава 5 лева, но с другата взема 10 – обясни картинно бившият просветен министър. – Всичко, което не е увеличено над 15%, реално ще е намалено. Разчитат, че ако продължат да я карат само на пропаганда и заблуда, това ще има ефект. Целта е да се удовлетвори апетитът за обществени поръчки на управляващата коалиция. А този апетит е като на четириглава ламя”.

“25 години имахме бюджетна стабилност, среда на растеж и развитие. Стряскащото е, че можем да навлезем трайно в период на продължителна двуцифрена инфлация от порядъка на 20% за идната година и половина точно поради липсата вече на бюджетна стабилност.

Управляващите не мислят по единствената правилна формула за старозагорския регион в годините на преход към нисковъглеродна икономика до 2038-2040 година – запазване на производството на електроенергия от местни въглища, при намаляване на емисиите на СО2. Те не са обърнали досега внимание на наработките на Техническия университет в София относно начина, по който това може да бъде постигнато. Това вероятно ще доведе до 40% намаление на добива на въглища, до закриване на поне един рудник и освобождаване на 3000 заети в Мините. На практика на 13 септември 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев отидоха в Раднево да излъжат миньорите“ – обобщи Красимир Вълчев.

Не издържа на никаква логика, по думите му, и това, че в Закона за местните данъци и такси държавата забранява на общините да събират такси за детските градини и ясли, в замяна на което им дава 90 млн. лв. като компенсация – твърде недостатъчна, за да покрие увеличените от инфлацията разходи за храна на децата и ел. енергия. Така на практика на общините се вменява нефинансираният ангажимент за плащат храната в детските заведения и на тях ще им се наложи да продават общинско имущество, както и да търсят други източници на приходи, за да оцелеят.

Депутатът Маноил Манев обърна внимание на три странни замисъла на кабинета. Първият – предвидени са над 200 милиона лева за преструктуриране и редуциране на администрацията. “Тоест намаляването броя на “чантаджиите” ще ни струва над 200 милиона. По каква логика – потита той. Второ – ще се прави огромна Държавна агенция “Пожарна и аварийна безопасност”, която ще интегрира и телефон 112. Готвят се да хвърлят много пари, за да извадят Пожарната от системата на МВР. Това на практика е цяло ново министерство. Защо? И трето, в проектобюджета на МВР има заложени 9 милиона лева уж за спорт, но се оказва, че няма да има ремонт на спортни зали в системата на МВР, например, а че са само за фитнескарти. От кого ще ги купуват тези карти? Как ще стигнат в такъв случай заложените средства до малките населени места, в които няма фитнес-зали? По отношение на заплатите в МВР след разговори с 6 от 8-те полицейски синдиката ГЕРБ не се носи на вълната на популизма и не надига заложените в проектобюджета 20% увеличение, дори напротив – предлага реалистичните 15% – каза Маноил Манев.

“Хората виждат какво става. Не е ясно само какво ще се случи след 30-ти март, когато свърши мораториумът върху цените на битовия ток и газ” – изрази опасенията си народният представител.

Народният представител от коалиция ГЕРБ-СДС Илиана Жекова обърна внимание върху факта, че в проектобюджета е заложен по-нисък процент на социалните разходи като част от брутния вътрешен продукт – 14,5 срещу 15,2% за миналата година. Пенсиите номинално ще нараснат с 6,1% от 1 юли, но тези пари предварително вече са изядени от увеличението на цените. Илиана Жекова посочи и друго несъответствие в проектобюджета: безработицата в страната за тази година е заложена на 5%, за 2023 г. – на 4,6%, но същевременно се увеличава с 20 хиляди души броят на хората, които ще получават социални помощи за безработица. В края на краищата – ще намалява ли тя, или ще се увеличава? Между първото и второто четене на бюджета от ГЕРБ, по думите й, ще предложат обезщетението за майчинство за втората година да се оптимизира така, че в условията на остър недостиг на кадри жените да са стимулирани да се връщат по-бързо на работа, вместо да си стоят вкъщи.
#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн