Всички ученици – в клас от 14 февруари. Заведенията – и след 22 ч., но с половината места

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Uchenici protest za vakanciaОт 14 февруари всички ученици от Старозагорска област се връщат в училище и започват да учат присъствено. Това решиха членовете на Областния медицински съвет на днешното си заседание, което се проведе онлайн. Предложението на РЗИ беше за ротационно обучение на учениците от 5 до 12 клас в най-големите общини – Стара Загора и Казанлък, но то не бе подкрепено от участниците в Съвета.

Татяна Димитрова, началник на РУО, съобщи, че данните показват нисък брой ученици с положителни тестове. Към 10 февруари са констатирани 90 ученици с такива. Общият брой на учениците в областта е 33 020. Г-жа Димитрова напомни, че при евентуално повишаване на заболеваемостта в някое училище директорите имат право да поискат с доклад до министъра на образованието временно прекратяване на присъствените занимания.

Запълняемостта на леглата за ковид болни в здравните заведения е 83% за леки и средно тежки случаи и 48.6% в интензивните сектори. В Детската клиника в Стара Загора от 17 легла 14 са заети, в Инфекциозна клиника се лекуват 2 деца, които са в стабилно състояние, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. Той допълни, че общият брой на леглата за деца с коронавирус в болницата в момента е 27, но при нужда могат да бъдат разкрити още.

В заболеваемостта от ковид се наблюдава така нареченото „плато“ и очакванията на експертите са то да се задържи още около 5-7 дни, след което броят на заболелите да започне да спада.

На базата на данните, изнесени от РЗИ, от директорите на болнични заведения и от РУО, участниците в заседанието взеха решение учениците от Старозагорска област да започнат да учат присъствено.

На заседанието бе решено също да отпадне ограничението за работно време на заведенията до 22 ч. Те обаче ще работят с 50% от капацитета си и при спазване на задължителните мерки.

На базата на взетите днес решения се очаква министърът на образованието да издаде заповед, с която учениците от Старозагорска област да започнат да учат присъствено от 14 февруари.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн