Чудомировите празници в Казанлък ще са пъстрота от културни инициативи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

10 (2)“Тазгодишните празници, посветени на големия български хуморист Димитър Чорбаджийски, се очертава да бъдат пъстра картина от културни събития, с отпечатък – тънкия хумор на самия Чудомир”, така кметът Галина Стоянова описа накратко пъстрата палитра от събития по случай 28-ите Чудомирови празници в Казанлък, на които ще бъде връчена и 53-тата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ.

Програмата, макар и все още неконкретизирана по дни и часове, включва театри, концерти, представяне на книги и изложби. Тя е дело на фондация “Чудомир” и къща – музей “Чудомир” с помощта на Община Казанлък.

По традиция, специално място е отредено на децата на Казанлък, които и тази година ще се представят чрез детския конкурс “Чудонемирчета” и XXV Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие “Малките нашенци”. По-големите – учениците от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък, подготвят своето “Творческо ателие” за художествени инсталации и “Творческа работилница” за създаване на реплики на Чудомирови творби. В специалното “Училище за карикатура” демонстрация на техники и рисуване на авторски карикатури ще представят Дечко Николов и Николай Фитков.

Пъстротата на празниците ще бъде допълнена и от редица изложби, сред които: „Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“ – оригинали, “Мара Чорбаджийска – акварели”, “Иван Милев и „Светогорска легенда“,“Съкровища от Чудомировия дом”, фотоизложба „Чудомир пред и зад обектива” и изложба на детски рисунки от арт школата по живопис на Галя Иванова.

Своите книги ще представят и петима автори, а именно: „Тя, Цветана Манева” с автори Яна Борисова и Георги Тошев, „Столетниците – благословия или орисия” от Мира Добрева,„Пасиансът на архангелите” от Мария Лалева, „Хвърчило към рая“ на д-р Неделя Щонова, “Пепел от мислеща тръстика“ от Неда Антонова.

Научната конференция “Под шарената черга” с научен ръководител проф. дин Вера Бонева ще ни разкрие Чудомир, който рисува и разказва.

Разбира се, тазгодишните Чудомирови дни в Казанлък няма да минат и без театрални постановки. Сред тях са заглавия като: „Кекс вместо секс“ – с Роси Русева и Ирен Кривошиева; „Чудомирщини“ – на ТК “МИЛАРТ” – София; „Капан за самотен мъж“ на Драматичен театър – Пловдив; „Направихте ме луд“ – със специалното участие на Силвия Кацарова; „Любовни истории“ – на Драматичен театър – Габрово; „Четири жени без 4 G” на Общински театър “Любомир Кабакчиев” – Казанлък.

Предвидените концерти са: Неделно матине – Китарен ансамбъл „Академика“, с ръководител проф. Стела Динкова; концерт на Донко Марков и Петя Панева – победител в „Гласът на България – 2021“; концерт „Песни от „Златния Орфей“ – на ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора, с ръководител Надя Тончева.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн