Възраждане – Казанлък с 5 предложения относно неинтегрираните малцинствени групи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

272061362_284735830237949_7002210518698845994_nВ отворено писмо до кмета на община Казанлък Галина Стоянова от партия “Възраждане” изразяват загриженост относно забелязващото се засилване на проблемите, свързани с неинтегрираните малцинствени групи, техните противообществени прояви и образуването на гета. За преодоляване на негативните процеси от “Възраждане” предлагат конкретни мерки – за засилване на полицейското присъствие, срещу замърсяването и просията и др.

Ето и целият текст на изпратеното до медиите открито писмо, адресирано до кмета на общината Галина Стоянова:

До г-жа Галина Стоянова
Кмет на община Казанлък

Отворено писмо на Възраждане-Казанлък относно увеличаването на неинтегрираните малцинствени групи и техните противообществени прояви

Уважаема г-жо Стоянова,

През последните години в Казанлък се засили проблемът с неинтегрираните малцинствени групи, като се забелязва увеличаване на броя на циганите, които не работят, не са образовани и живеят в мизерни условия, а не както подобава на граждани на България и ЕС. За съжаление, по казанлъшките улици стана обичайна гледка хора от всякаква възраст да бъркат в контейнерите за боклук, а цигани – възрастни и деца, надрусани, одърпани и прокъсани, с торбичка бронз в ръка, да обикалят неадекватно из целия град, без да им се обръща внимание нито от общинската администрация, нито от полицейските служители. Ние от Възраждане-Казанлък сме сигнализирали полицията при случаи, когато надрусани с бронз са били в опасна близост до училища, но при пристигането на полицейските служители стана ясно, че те много добре знаят за конкретните хора и към тях нееднокрано са се обръщали и други граждани, но нищо не могат да направят, защото по тяхна информация няма предвидена общинска програма за лечение на тази зависимост. Още по-страшна гледка е, когато малки деца са в подобно състояние и никой не се интересува от тяхната съдба. Децата са използвани също така и за просия, което е също в нарушение на обществения ред, а освен това показва и на какво ги учат техните родители.

Необходимо е община Казанлък да вземе мерки за недопускане на подобни прояви, като се ангажира с осигуряването на строг контрол върху обществения ред и с грижа за здравето на изпадналите в зависимост. В тази връзка, сериозен проблем остава и образуването на цигански гета, където малцинствените групи не се съобразяват с необходимостта от опазване на околната среда и си изхвърлят боклуците на места, които не са регламентирани, а просто те са сметнали за подходящи.

През изминалата седмица ние от Възраждане посетихме по сигнал на граждани на Казанлък старите лозя, намиращи се над кв. „Изток“ и прилагаме снимки с установените от нас нарушения. Подобно изхвърляне на отпадъци се забелязва и на други места в квартала. Гражданите ни информираха и за много случаи, в които цигани са си позволявали да бият, ограбват и заплашват българи, живеещи в квартала, вкл. възрастни хора и малки момичета.

Обръщаме се към Вас със загриженост за посоката, в която се развива Града на розите и настояваме да се ангажирате с неглижирания досега проблем, защото той се задълбочава и заплашва града ни след 10 години да се превърне в циганско гето. Примерите през последните години за противообществени прояви на маргинализираните групи са много и няма смисъл да ги изреждаме. Според Наредба No1 за осигуряване на обществения ред в община Казанлък, Кметът е този, който организира контрола по спазване на изискванията на наредбата, като контролните органи на общинската администрация, определени също със заповед на Кмета, констатират нарушенията и прилагат необходимите санкции. Крайно време е да се предприемат адекватни мерки по отношение на засилващия се проблем. В тази връзка, ние от Възраждане, предлагаме:

1. Да бъде засилено полицейското присъствие в кв. „Изток“, за да се осигури спокойствието на гражданите както през деня, така и в тъмните часове на денонощието;

2. Да се вземат мерки и да не се допуска повече цигани, дишащи бронз, да обикалят из целия град, вкл. и около училища;

3. Да бъдат взети мерки по отношение на малките циганчета, които също дишат бронз, просят, бъркат в контейнерите и обикалят безпризорни по казанлъшките улици, като бъдат сигнализирани „Социални грижи“, за да се обърне внимание по какъв начин родителите им се грижат за тях и ако е необходимо, да бъдат изведени от неподходящата за тях среда;

4. Да се почистят изхвърлените болуци в местността „Старите лозя“ над блоковете в кв. „Изток“;

5. Да се сложат повече контейнери в местността над блоковете в кв. „Изток“ и да се вземат превантивни мерки спрямо замърсителите в квартала, за да не се допуска повече изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места;

С уважение: Димитър Пашев,
председател на Възраждане – Казанлък
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн