Красимир Вълчев: Съчетание от некомпетентност и некадърност доведе до двуцифрена инфлация и несигурност в България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440014Най-важното краткосрочно предизвикателство пред управляващите е да спасят бизнеса и бюджетните организации от високите цени на електроенергията. Заявлението на ГЕРБ е насочено пряко към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Това заяви пред журналисти в Стара Загора народният представител от ГЕРБ Красимир Вълчев. В пресконференцията участваха също и депутатите Маноил Манев и Илиана Жекова.

“Събрахме достатъчно информация от стотици бюджетни предприятия и бизнесорганизации. Тя показва, че 2,8-2,9 пъти средно е увеличението на цената на киловатчат в сметките, платени през януари 2022 г., в сравнение със сметките от януари 2021 г. Дори след компенсациите увеличението ще е над 100%, или 2,2-2,5 пъти – уточни народният представител от ГЕРБ Красимир Вълчев. – Това не е нормално увеличение, което който и да е бюджет може да поеме, било то домакински, на бизнес организация или бюджетна организация. Това е чрезвичайна, кризисна ситуация, и тя изисква компенсиране, колкото и това да е непазарна мярка. За съжаление, финансовият министър се заинати, остава компенсацията вероятно до 35%, което означава, че ще продължат трудностите за болници, училища, детски градини, общини и т.н. Няма резерв в бюджета на нито една организация, с който да се посрещнат тези разходи. Отделно от това растат разходите за храна и лекарства в лечебните заведения, за храна в социалните заведения. За първите три месеца няма да има никаква компенсация чрез бюджета. Минимално увеличение на стандартите (разходните норми) има от 1 април, според публикувания от Министерството на финансите проект на решение за делегираните дейности. Това увеличение няма да може да покрие скока в цените на ел.енергията”, категоричен е Красимир Вълчев.

В момента ръководителите на бюджетните организации или не плащат нещо, например училищата не плащат стипендии на учениците, като са ги отложили за следващите месеци, или задлъжняват, или я карат за сметка на икономии, но това ще е до едно време, като разчитат, че ще дойдат по-добри времена – допълни бившият образователен министър в правителството на ГЕРБ. “Но като гледам проектобюджета, тези по-добри времена няма да дойдат за бюджетните организации и за работещите в публичния сектор. Няма да има обща политика по доходите, каквато имаше през предходните години. Ще има само около 12% увеличение на заплатите на учителите, което обаче само ще компенсира инфлацията. Докато преди имахме изпреварващо увеличение на учителските заплати спрямо средната заплата за страната – те се увеличиха от 90 до над 120% от нея. Всички останали, работещи в публичния и в частния сектор, ще имат реално намаление на доходите” – отбеляза Красимир Вълчев, като прогнозира, че инфлацията и за миналата, и за тази година ще е двуцифрена, независимо от това, какво твърди Националният статистически институт. Всеки българин може да я усети по рязко увеличените си разходи за издръжка на живота.

Причината за по-високата инфлация в България спрямо другите европейски страни е това, че цените на енергоносителите проникват в крайните цени – бизнесът е длъжен да ги вдигне. Бюджетът събира с едната ръка повече средства, другата не дава. Само от по-високите цени на електроенергията бюджетът е събрал 900 милиона лева повече. Има пари за компенсации, те са в енергийните дружества, във Фонда за сигурност на енергийната система и в бюджета. Намаме по-високи цени на суровините – въглищата са наши, атомната енергия не е поскъпнала. Така че пари за компенсиции има, но правителството иска да отчете по-висока събираемост. Няма по-висока събираемост, има по-висока инфлация. Допълнителните приходи в бюджета са единствено и само заради по-високата инфлация – обясни Красимир Вълчев.

“В Бюджет 2022 ще има пари само за капиталови разходи. Политика по доходите няма да има. Иначе бюджетът е наречен “Бюджет за хората”. Ние ги знаем хората – това са кумовете, кумицата, приятелите, съдружниците във фондацията, министрите и т.н. Това са хората, за които ще има повече средства през следващата година. Затова ние от парламентарната група на ГЕРБ внесохме решение за 100-процентова компенсация на бюджетните организации – лечебните заведения, образователните институции, културните институти, храмовете, центровете за социални услуги. Сега разбрахме, че на всичкото отгоре предишният служебен министър на културата Минеков е подписал споразумение за увеличение с 35% на заплатите от 1 януари – без да има пари, за чужда сметка, понеже синдикатите ще са недоволни” – съобщи народният представител.

“Имаме достатъчно основания да се съмняваме, че всичко, което се прави, е, за да се компрометират и сменят редица ръководители на бюджетни организации, директори. Защото няма как да не нарушиш закона – от една страна трябва да харчиш повече, отколкото ти е месечният лимит, за да си платиш сметките, от друга страна – ако не платиш сметките, трябва да затвориш и ще бъдеш обвинен, че си затворил. Същото е по отношение на общините. Целта е да се компрометират кметовете, да бъдат обвинени, че спират осветлението и да им се пратят одити, проверки. А допълнителните разходи са от порядъка на милиони на община – над 3 пъти по-високи са сметките им за ел.енергия. А и общинските бюджети не могат да бъдат приети, докато не е приет държавният бюджет за 2022 г. В проекта на който няма компенсации за общините. Съчетание от некомпетентност и некадърност прави така, че в момента имаме влошена икономическа активност и несигурност” – обобщи Красимир Вълчев. Изводът му е, че след 24-годишен период на финансова стабилност влизаме в период на бюджетна разюзданост и увеличаваща се инфлация, която ще продължи по-дълго от очакваното.

Маноил Манев с тревога очаква, че и битовите потребители ще изпаднат в нелека ситуация, след като отпадне мораториумът върху цената на тока. Той изрази съмнение, че компенсациите, обещани в този им вид, няма да се случат. Народният представител призова управляващите да вземат спешни мерки, а не само да анализират.

Илиана Жекова заяви, че от ГЕРБ предлагат решения, но няма чуваемост от страна на управляващите. “По-големият проблем е каква ще бъде социалната цена, която ще платим всички ние. А тя е увеличение на сметките за ток, занижена покупателна способност, обедняване и спад на стандарта на живот” – каза Жекова.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн