Над 30 заведения излизат на протест днес в Стара Загора срещу новите Ковид-мерки

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG-e8e896cb0ea169567d5247cdacea235e-VСдружението на заведенията в Стара Загора организира протест днес, 27.01.2022 г., от 16:00 ч. пред Областна администрация. Исканията на протестиращите ще са да отпадне намаленото работно време до 22:00 часа, както и изискването за работа при 50% капацитет на заведенията.

Националния съвет даде възможност всеки областен съвет сам да определя мерките за своята област спрямо броя на положителните тестове. Още в понеделник новият областен управител въведе тези мерки за Старозагорска област, въпреки че броя на положителните тестове и броят на заетите легла в ковид отделенията не е висок. В Плевен и други градове при много повече положителни тестове и запълнен капацитет на ковид отделенията няма такива ограничения – обясняват от Сдружението на заведенията.

Ресторантьорският и хотелиерският бизнес е един от най-пострадалите от ковид пандемията и постоянно затварян, вследствие на което фалираха много заведения и хотели. Въпреки че въведоха всички необходими изисквания, като маски, зелени сертификати и т.н., притискането на този бизнес продължава, затова в протеста ще се включат над 30 заведения от Стара Загора.

Сдружението на заведенията е получило подкрепа от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора, чиито членове също ще се присъединят към протеста. Протестиращите ще носят черен ковчег като символ на очакваните фалити на много обекти. “Надяваме се областният управител на отмени тези безумни мерки, защото иначе преминаваме към постоянни протестни действия и няма да изпълняваме заповедта” – се казва в прессъобщение на Сдружението на заведенията в Стара Загора. Те са изпратили отворено писмо до Областния управител с искане за среща.

ОТВОРЕНО ПИСМО

От името на всички заведения и работници в бранша на област Стара Загора относно: Заповед РД-01-25/24.01.2022 г., в сила от 25.01.2022 г., издадена от РЗИ Стара Загора под контрола на Областния управител на област Стара Загора.

Ние, засегнатите от горепосочената Заповед, най-настоятелно Ви молим да ни отговорите как да изпълним т.3 и т.4 от Вашата Заповед и как ще бъдем обезщетени по изброените по-долу точки:

1. Как ще си заплатим изразходвата ел. енергия?
2. Как ще си внесем дължимите осигурителни вноски?
3. Как ще изплатим трудовото възнаграждение на работниците си?
4. Как да задържим персонала?
5. Защо заплатихме за удължено работно време, а ни го съкращавате?
6. Защо инвестирахме в заведенията, а сега ни принуждавате да ги затворим?
7. Защо нас ни задължавате да притежаваме и изискваме зелен сертификат, а днес в Народното събрание си влязоха като войводи без да притежават такъв?
8. Защо в общинските и държавни предприятия и администрации не се изисква задължителен зелен сертификат на работещите?

За да изпълним Заповедта Ви, моля да ни отговорите как ще бъдем обезщетени по горепосочените точки от нас.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн