Сензорна зала откриха в старозагорско училище

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

20220126_08532920220125_145856Модерно оборудвана сензорна зала откриха в Основно училище „Георги Райчев“ в Стара Загора. Новата придобивка е реализирана по проект “Подкрепа за приобщаващо образование” с бенефициент Министерството на образованието и науката. Чрез проекта се цели да се осигури по-високо качество и достъп до образование на деца и ученици със специални образователни потребности, деца в риск и деца с изявени дарби. В залата е оборудвано специално пространство, състоящо се от различни стимулатори, които въздействат на органите на зрението, слуха, обонянието и докосването. В зависимост от това, какви функционални потребности има даден ученик, могат да се развиват общата и фина моторика, координацията и всички компоненти на психичните процеси. Чрез заниманията в сензорната зала се сваля напрежението, премахва се чувството на страх и тревога, и се създава настроение за работа и обучение.

Сензорната зала е предназначена за работа с деца със специални образователни потребности, каквито има в училището. Тя обаче може да бъде посещавана и от ученици, които имат нужда от допълнителна подкрепа. Сензорната зала е първата, открита в училище в Стара Загора. Досега се ползваше стаята към Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Открита е и стая за четене, осъществена по Национална програма “Съвременна образователна среда”, модул “Библиотеките като образователна среда” в сътрудничество с Регионална библиотека “Захарий Княжески” и библиотека “Родина”. Основните цели на програмата са обогатяване на библиотечния фонд и провеждане на съвместни инициативи с обществените библиотеки, като това води до създаване на интерес и любов към книгите, формиране на навици за четене и отношение към културата.

Стаята ще се използва от учениците и учителите, които в съвременна неформална среда могат да се подготвят за учебния процес, да провеждат мероприятия и дискусии. Там ще се провеждат и съвместните мероприятия с двете старозагорски библиотеки, партньори по проекта.

20220125_133834
#

социални бутони


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн