Осиновителите на мозайки в паметника Бузлуджа – сред достойните българи за 2021 г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Кметът на Казанлък е сред отличените

10 (1)На специална церемония в столицата на 25 януари бяха наградени Достойните българи за 2021 г. в класацията на вестник „24 часа”. Сред 50-те отличени са и десетте осиновители на мозайки в паметника Бузлуджа, сред които е и кметът на Казанлък Галина Стоянова. Наградена бе и координаторът на „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.

От встъпването си в длъжност на кмет Галина Стоянова прие като лично предизвикателство да се опита да вкара в дневния ред на отговорните институции въпроса за Бузлуджа и да потърси онзи отговор, който да бъде полезен на всички. Днес вече дом-паметникът на връх Бузлуджа вече има статут на недвижима културна ценност от категория „с национално значение“.

Попитана защо се е решила да осинови мозайка, кметът Стоянова отговори: “Защо ли? Защото е важна първата крачка… след нея ще бъдат направени още и още. Доброто винаги бива следвано и е хубаво, когато се удвояла, утроява… Вярвам в това. Вярвам в доброто, в каузите, които ни обединяват и в това, че когато правиш добро, увличаш съмишленици. Вярвам и в арх. Дора Иванова, защото в нейните очи видях порива и енергията нещата да се случат. Видях вярата и надеждата, че ако сме единни и гледаме в една посока, можем да успеем. Винаги съм подкрепяла младите и техните добри идеи. И този път останах вярна на себе си.”.

Галина Стоянова подчерта, че на дисонантното наследство, какъвто е монументът, трябва да се гледа като на перспектива и възможност и въпросът не е политически или идеологически, а отправна точка към развиване на туризма в региона, защото и сега дом-паметника се посещава от хиляди туристи. Арх. Дора Иванова припомни, че през 2021 г. над 500 кв.м мозайка беше предпазена от разруха благодарение на дарителите, реставраторите и на над 100 доброволци от страната и чужбина, които съдействаха на терен въпреки тежките условия.

„Тази година нашата цел е още по-амбициозна – отваряне на сградата за посетители. Подкрепете ни, за да осъществим следващата вдъхновяваща и достойна история” – призова арх. Иванова, която е управител на фондация „Проект Бузлуджа“.

Oсиновителите финансираха и така спасиха от разруха конкретно мозаечно произведение в паметника Бузлуджа. Освен Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, наградените достойни българи са: арх. Георги Стоилов, автор на паметника Бузлуджа; д-р Константин Йорданов Стоичков; адв. Роман Желев и д-р Антония Бозукова; „М+С Хидравлик“; хотел „Еделвайс“; Димана и Димитър Шопови; д-р инж. Красимира Димитрова; Нели и Адел Закут и д-р Иван Дошков.

Отличията „Достойните българи“ се връчват от 2003 г. и през изминалите 19 години инициативата се наложи като каузата, която фокусира вниманието върху обикновените хора с вдъхновяващ пример и разкрива новите герои на нашето време.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн