ЦССЗМ – Стара Загора съобщи за мощно слънчево изригване със съпътстващи явления

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Мощно слънчево изригване (M5.5), комплексно радиоизбухване и изхвърляне на коронална маса
(Извънреден бюлетин на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора)

565645Тази сутрин в интервала от 7 до 9 часа българско време бе регистрирно мощно рентгеново изригване на Слънцето. Негов източник беше активната област AR12929 (2929), намираща се в северното полукълбо и близо до западния край на слънчевия диск. То достигна максималната си фаза (M5.5) в 08.01 ч. българско време.

Това явление беше съпроводено от радиоизбухвания в практически целия мегахерцов и гигахерцов диапазон, в който се наблюдава слънчевото радиоизлъчване. Австралийската слънчева радиообсерватория в Лърмънт (щат Западна Австралия) е регистрирала свързани с изригването радиоизбухвания на честоти 245, 410, 610, 1415, 2695 (tenflarе), 8800 и 15 400 MHz, радиоизбухване “свист” от II тип в диапазона 61-180 MHz, както и радиоизбухване “свист” от IV тип.

Регистрирано е изхвърляне на коронална маса с голяма скорост. Преобладаващото направление на движение на слнчевия плазмен облак е на запад спрямо Земята, но е възможно той да достигне с периферията си нашата планета след около 2 дни.

Регистрирано е покачване на потока на слънчевите протони с висока енергия (E->10MeV; СЕЧ/SEP) на геостационарна орбита до ниво, надвишаващо критичния праг за слаба радиационна буря (S1).
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн