Изкривени представи пречат “Северен поток-2″ да се възприеме с истинската му значимост

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

5665474Бивш полски външен министър, някой си Витолд Ващиковски, в интервю за полски сайт роди великото прозрение, че “наградата” “Северен поток-2″ трябвало да се даде на Русия, само ако Путин я заслужи с големи отстъпки.

Пан Ващиковски очевидно не е наясно с факта, че “Северен поток-2″ е нужен, и то спешно, не на Русия, а на собствената му страна, на Германия, Австрия, Чехия и цялата компания европейски държави, които, с подземни газохранилища, пълни вече само на 49 процента в началото на истинската зима, много скоро ще усетят що е истински студ.

Пан Ващиковски явно не проумява, че двете тръби на “Северен поток-2″, както и другите две на “Северен поток-1″, излизат от брега на ЕС, минават по дъното на морето, а оттам по съществуващата руска газотранспортна мрежа се впиват в сибирските недра на 2300 километра по-нататък в континента, откъдето засмукват така нужната на европейските страни жизнено важна енергия. Това на “награда” за Русия ли прилича, или на нещо много различно и много по-мащабно?

Това е доста по-различно и от представата, че тръбата е “руска” и само руска, и че Европа срамежливо се дърпа, докато Путин напира да я газоснабди. Проектът се финансира поравно от “Газпром”, от една страна, а от друга – от цяла плеяда сериозни играчи: Uniper, Wintershall Dea, OMV, Engie и Royal Dutch Shell.

Така че както тръбата, така и интересът от нея изобщо не е само руски. Какво ще получи Русия от “Северен поток” 1 и 2? Пари. Какво получават всички останали участници в проекта? Живот, промишленост, перспектива, бъдеще, просперитет. Е, кое е по-важното? Пари срещу газ дават на Русия и китайците, и турците, и т.н.

Съпоставете цялата огромна, невероятно сложна технически и много скъпа интернационална организация по обезпечаването на ЕС с енергия от руския Сибир, с изцепката на пан Ващиковски. Има ли сила, която може да спре тази лавина от усилия? Не. Точно както, изглежда, няма и сила, която да налее малко акъл в главата на пана.

Максим Добрев
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн