Яворови януарски дни в Чирпан на 13 януари – рождения ден на поета

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

JavorovНа 13 януари, рождения ден на гения на българската лирика, всяка година Община Чирпан, Къща-музей “Пейо К. Яворов” и Фондация “Яворов” организират Яворови януарски дни. Празниците, които за първи път се провеждат през 1968 година по идея на поета Димитър Данаилов и тогавашния министър на културата Павел Матев, имат амбицията да съхранят невероятния дух, идеал и да популяризират живота и творчеството на големия български поет – Пейо Крачолов Яворов, превърнал се като олтар за чирпанлии. Тази година организаторите редуцираха културните прояви заради поредната ковид вълна.

Програмата включва:
17:00 Изпълнение на стихотворението “Две души” от Спас Ангелов СУ “Пейо Яворов”
Запалване на Яворовия огън в Къща-музей “Пейо К. Яворов”
17:15 Пренасяне на огъня в парк “Яворов” до паметника на поета от изявени чирпански гимназисти
17:30 Кметът Ивайло Крачолов ще открие петдесет и четвъртите Яворови дни

Слово, посветено на Яворов, ще произнесе поетът и издател Трифон Митев – член на Фондация “Яворов”.
Стихове на Яворов ще рецитира актьорът Ивелин Керанов.

За откриването на празника организаторите очакват да пристигне министърът на културата Атанас Атанасов. Жителите и гостите на община Чирпан могат да разгледат откритата експозиция на площад “Съединение” “Яворов и Македония”, дело на Община Чирпан, Фондация “Яворов” и “Бъдещност” АД.

Във Фейсбук на страницата на Къща-музей “Яворов” директорът Златина Колева обяви резултатите от националния литературен конкурс “И ти си в мене – ти, родино моя”. В него участваха 200 деца от страната. Председател на журито бе Трифон Митев.

Още един национален конкурс пази паметта на Яворов – “Недорисуван свят”, който е в памет и на неговата прапраплеменница Василия Стоилова. В него се включиха 85 деца от България. Председател на журито бе художникът Петър Петров. Наградите на отличените деца и ученици от страната ще бъдат изпратени по куриер. Най-добрите творби от конкурса са подредени в изложба в Къща-музей “Яворов” до 13 февруари.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн