Световна премиера на филм за Гео Милев правят в Стара Загора

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_6011Документалният филм “Гео Милев в лабиринта на времето” ще бъде представен в Стара Загора на 15 януари (събота) от 17.00 часа в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески”. Организатори са Община Стара Загора, Къща-музей “Гео Милев” и “Тривиум Филмс”.

“Старозагорци ще имат справедливата привилегия първи да видят този филм. Това е абсолютна световна премиера, лентата не е показвана досега, премиерата в София ще бъде през март”, съобщи на пресконференция днес Костадин Бонев – сценарист, режисьор и продуцент на филма. Той бе представен от Милена Желева, зам.-кмет култура, туризъм и младежки дейности.

По думите на Бонев причината за създаването е книгата на Христо Карастоянов “Една и съща нощ”. Освен това имало и много прилики между събитията тогава и сегашната действителност.

“Искам да благодаря на Община Стара Загора за подкрепата, решихме филмът да бъде представен на 15 януари – рождената дата на Гео Милев – допълни режисьорът. – “Гео Милев в лабиринта на времето” е плод на четиригодишни проучвания в Къща-музей “Гео Милев”, в народните библиотеки в София и Пловдив, в Държавния архив и Комисията по досиетата. Опитал съм се да събера за коментар имена, които имат свое лице в българската култура и са далеч от ласките на управляващите” – обясни Костадин Бонев.

Филмът е създаден през изминалата 2021 година с участието на Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян и Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на актрисата Койна Русева. Консултант е старозагорският литературен критик Георги Янев, изключителен познавач на творчеството на Гео Милев, използвано е изследването му “Баща и син”.

На премиерата ще присъстват сценаристът Константин Петров, операторът Алекс Самунджи, Владимир Сабоурин, Койна Русева, Христо Карастоянов и Георги Янев.

Входът за събитието е свободен. Присъстващите трябва да притежават валиден зелен сертификат.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн