Ще заменят ли малки атомни реактори въглищата в “Марица-изток”?

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Вместо с въглища, парата за турбините може да се подгрява с малки модулни атомни реактори. Първият такъв, с мощност само 200 мегавата, вече работи в Китай. България е проявила интерес

Снимка: REVYUH

Снимка: REVYUH

Китайската компания China Huaneng Group, петият по големина производител на електроенергия в страната, е пуснала успешно в действие първия в света малък модулен атомен реактор (SMR – Small Modular Reactor), съобщава днес РИА Новости.

В атомната електроцентрала Shidao Bay Nuclear Power е построен и пуснат демонстрационен реактор с мощност 200 мегавата. На 20 декември 2021 г. той е свързан към електропреносната мрежа на източната китайска провинция Шандонг и вече доставя енергия на потребителите, се съобщава и във ведомствения сайт на компанията.

Конвенционалните реактори са големи и скъпи, имат инсталирана мощност над един гигават, което не винаги е добре. Ето защо учените, насърчавани от правителствата, отдавна работят за създаване на атомни енергийни източници със средна и ниска мощност.

Китайските ядрени учени позиционират новия реактор като обект от следващото, четвърто поколение. В него не се прилагат стандартни горивни елементи под формата на тръби, а сферични топлоотделящи елементи. Технологията е способна да направи и екологична революция. Създателите на малкия модулен реактор твърдят, че той е абсолютно безопасен, тъй като внедрява система за пасивно изключване в случай на непредвидена ситуация. Ако това е вярно, то в обозримо бъдеще мечтата на всички еколози може да се сбъдне - парогенерацията в местните ТЕЦ-ове ще може да се извършва без изгаряне на въглища, които днес са основният вид гориво в топлоенергетиката на много страни.

Преди дни новината съобщиха индийският сайт REVYUH и американският Bloomberg. “Никоя страна в света не инвестира в ядрена енергетика като Китай, който се очаква да влее до 440 милиарда долара в нови централи през следващото десетилетие и половина и да изпревари САЩ като най-големият производител на ядрено електричество” – коментира Bloomberg, като нарича малките модулни атомни реактори “следващата вълна в технологиите”.

През изминалата 2021 година Полша, България и Румъния са обявили желанието си да приемат модулни реактори, се съобщава в публикацията. Те обаче се ориентират към компании като GE Hitachi Nuclear Energy. Последната обещава да достави модулни реактори, но не по-рано от 2029 г. САЩ и Русия още нямат работещи модели от този тип. В Русия от май 2020 г. в експлоатация е плаваща атомна топлоелектрическа централа, инсталирана на кораба “Академик Ломоносов”, с два реактора по 32 мегавата електрическа и 150 мегавата топлинна мощност, която захранва с енергия 4-хиляден град.

Реализирането на концепцията за SMR реактори се превърна в приятен страничен продукт от бързото развитие на ядрената енергетика в Китай, се казва още в публикацията. През следващите десет години КНР планира да инвестира 440 милиарда долара в развитието на собствения си ядрен сектор. Модулните решения са по-евтини, по-бързи за изграждане и имат по-кратък престой по време на зареждане и разтоварване на гориво.

През 2022 г. Организацията на обединените нации реши да позиционира ядрената енергия като безвредна и безопасна за околната среда и следователно няма съмнение, че тази област ще продължи активно да се развива в отговор на нарастващото търсене на енергия.
#

vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн