По-високо потребление на ел.енергия по Коледа отчита ЕVN

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

__EVN_300Оперативните данни от диспечерския център на EVN България показват, че в периода 24-28 декември 2021 г. в Югоизточна България е консумирана общо 140 915 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези данни са по-високи от стойностите за същия период на 2020 г., когато са консумирани 131 805 MWh. Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 24 декември 2021 г., когато е бил 1602 MW (мегавата). Върховият товар за същия период на 2020 г. е регистриран също на 24 декември и е бил 1491 MW (мегавата).

Посочените диспечерски данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална.

ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишните празнични и почивни дни. Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

* индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство;
* използва ли се в имота електроенергия за отопление;
* външна температура: понижението на външната температура с 1 градус увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%;
* брой помещения в жилището, които се отопляват;
* състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки;
* вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн