Митрополит Киприан възглави Св. Златоустова литургия на Рождество Христово в Стара Загора

Стара Загора ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4025IMG_4023На Рождество Христово Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави светата Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. Стотици вярващи взеха молитвено участие в нея и чрез живото й излъчване в социалната мрежа Facebook.

В края на службата от църковния амвон владиката прочете Патриаршеското и Синодално послание за празника, в което се казва, че „днес – в деня на Христовото Рождество, когато Божият Син идва в нашия свят заради всички нас, Църквата с особена настойчивост припомня тъкмо за това. Нека показваме тази любов с делата си – не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник. Човешкото страдание и болката са навсякъде около нас. Те ни заобикалят от всички страни и настоятелно ни призовават към онова състрадание и милосърдие, което пръв ни показа Богочовекът Христос. Като Негови ученици, членове на Неговата Църква, именуващи се с Неговото име, ние сме призвани от Господа с всичките си сили и според възможностите си да проявяваме милост и подкрепа за всички страдащи и нуждаещи се. От нас се очаква да бъдем и милосърдни, както и Небесният наш Отец „е милосърден“ (Лука. 6:35-36). Тогава и Раждащият се днес във Витлеем Младенец ще е в нас и с нас във всички дни и години на земния ни живот и ще ни укрепва с божествената Си благодат.“ Целия текст на посланието прочетете тук: https://bg-patriarshia.bg/news/patriarshesko-i-sinodalno-rozhdestvensko-poslanie

След това архиереят акцентира и в личното си послание до миряните за днешния ден, а именно, че „още от първия Свой ден на земята, Спасителят ни учи, че сърцето ни има очи, за да Го види, когато се е отдалечило от гордостта си. В този смисъл е и призивът на Църквата да посрещнем Богомладенеца. За тази среща трябва да се подготвим с вяра и добри дела, с молитва и покаяние, с постоянство в богослуженията. Духовните пътеки изискват труд и търпение, често са изтъкани от болка, но винаги завършват с утеха. Тази утеха носи истинска радост, такава, без която душите ни не могат. Тя е вечно сияеща и голяма, ако и да е събрана в малките ръчички на родения Богомладенец. В тях се таи оная сила, която ни възнася и укрепва да преодоляваме теготи и изпитания, болки и коварна епидемии като сегашната. Тя ни учи в молитвите си да бъдем всички заедно пред Божия Син, който дойде, за да ни дари възраждащата благодат на Своя живот. Да дадем обич на дарилия ни Себе Си, Който е близо до всички, които истински Го призовават /срв. Мт.7:7-8/. Духът на празника е зов за смиреномъдрие, търпение и любов. Този зов е вечен и спасителен, а душите ни, постоянно търсещи своя Създател, са готови да го чуят. Да не им отказваме тази утеха, защото пак пред нас е Витлеемската звезда и от свободната ни воля зависи да я последваме или не. Ако тръгнем подир сиянието й, ангел Господен ще ни каже „Не бойте се“ /Лука 2:10/ и ще се стараем да носим мир и блага воля, както ни учи небесният хор. Но най –важното е ,че в края на пътя ще срещнем Богомладенеца Иисуса Христа, Нашият Спасител!.“ Целия текст на посланието прочетете тук >>>. 

На 26 декември /Събор на Пресвета Богородица/ архиереят ще бъде сред българската общност в Република Турция и ще възглави литургията в храм „Св. Стефан“ в град Истанбул. В поверената му епархия ще бъде заместван от Протосингела на Старозагорска св. митрополия архимандрит Богослов, който в същия ден ще отслужи св. Златоустова литургия в храм „Св. Въведение Богородично“, гр. Стара Загора, а на 27 декември /Стефановден/ в храм-паметник „Рождество Христово“ при Шипченски манастир, гр. Шипка. На 1 януари /Обрезание Господне/, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи св. Василиева литургия в катедралния храм „Св. Николай“, в която ще участват всички свещеници от град Стара Загора.

IMG_4024
#

svz

share button


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн