Представиха втората книга от трилогията “Стара Загора: 100 портрета”, събрала историите на забележителни личности

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

267653092_2777253089247589_1371069024196415389_n08Автобиографични разкази на 32 забележителни личности с вдъхновяващ пример и принос в областта на културата, образованието, изкуството и науката бяха събрани в книгата “Стара Загора: 100 портрета”, част II. Създаването на сборника е по идея на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

„Вие винаги ще бъдете гражданин на нашата достолепна Стара Загора. Благодаря Ви, че каквото и да правите, където и да сте, носите нашия любим град в сърцето си! Благодаря Ви за дарбата, за труда, за направеното, за примера! Както е подчертано и в увода на книгата, те се вписват в богатството на Стара Загора, на България, на света. Вписват се в най-важния смисъл на човешката култура и цивилизация – надграждането“, се казва в обръщението на кмета към героите на изданието.

Във втория том от поредицата “Стара Загора: 100 портрета” отново са представени емблематични творци, дейци на образованието и науката, оставили и оставящи своя значим отпечатък в обществено-културния живот не само на Стара Загора. Сред тях са: акад. Александър Петров, почетен председател на Съюза на физиците в България, виртуозът на китарата, музикантът Ангел Демирев, физикът д-р Антон Димитров, технически координатор на проекта CMS RPC в ЦЕРН, Швейцария, актрисата и писател Белла Цонева, хормайсторът Богдана Попова, скулпторът проф. Валентин Старчев, историкът Величка Койчева, диригентът Веселин Ненов, поетесата и писател Виолета Бончева, актрисата Диана Найденова, художникът и галерист Димо Генов, оперната певица Евдокия Здравкова-Хорозова, директорът на музей “Литературна Стара Загора” Иван Матев, актрисата Койна Русева, фолклористът Крум Георгиев, създателят на Прабългарска школа за оцеляване “Бага-Тур” Райчо Гънчев, актьорът Христофор Недков, примабалерината и балетен педагог акад. Красимира Колдамова, регионалният управител на Училища “Европа” в Старозагорска област Галина Боцманова, Десислава Стефанова, Зоя Майналовска, Иван Кирков, Проф. Иван Станков, Ириела Маринова, Магдалена Ралчева, Мария Бончева, поетесата Мария Донева, Мария Узунова, Мая Дългъчева, Симеон Симеонов, Соня Рачева и Стойчо Маджарски.

„Пандемията няма да спре светлата енергия, която има поредицата. Това е богатство, резултат от искреността на всички герои. Превръща я в решително вдъхновение на смислен живот и високи постижения. Благодаря Ви за съпричастността и отношението към любимата Стара Загора“ – се казва още в посланието на кмета.

Петър Драгиев

Ръководителят на творческия екип Петър Драгиев

Ръководителят на проекта Виктория Караабова-Стоянова

Ръководителят на проекта Виктория Караабова-Стоянова (вдясно)

Документалните автобиографични портрети впечатляват с многостранна занимателност, идваща от откровената изповед на неповторимия им живот. В разказите им има напрежение, премеждия, приключения, борба, разочарования, победи, надежда. Има стотици кръстопътища и хоризонти на сплетени събития и характери, на талант и труд, на ценности и цели, на мечти и воля. Откровенията от първо лице са сътворени с майсторство и себераздаване в нестандартната обстановка на 2021 година от 13 автори – старозагорските журналисти Радослава Рашева, Станимира Стоянова, Таня Иванова, Благовест Илиев, Христо Христов, Максим Добрев, Йорданка Димитрова, Павлина Дудева, Мила Маринова, Трифон Митев, Нели Филипова и Петър Драгиев.

„Гордея се, а още повече се радвам, че в доста сложно време заедно направихме тази толкова богата и слънчева книга. Благодаря за разбирането, съпричастието, партньорството“ – обърна се към творческия екип неговият ръководител Петър Драгиев.

„Представянето на тази великолепна творба не успя да се случи през тази година поради пандемичната обстановка, но ние сме уверени, че през 2022 година ще бъде издадена и третата, последна част на “Стара Загора: 100 портрета”. На нейната премиера ще успеем да поканим всички забележителни личности, герои на трите сборника”, обясни зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че книгите ще останат в паметта на старозагорци и като ценен извор на информация за поколенията от сегашния исторически период.

“Тези проекти, които правим, освен че създават история, показват и невероятната работа в екип, която се постига от хора индивидуалисти, каквито са журналистите. Събирането на толкова уникални личности в тези томове досега доказва, че българинът може да работи в екип, когато е добре сформиран. За това благодаря на Петър Драгиев. Неговата роля е безценна. Благодаря, че има такава синергия между вас и тя личи в изданията” – сподели ръководителят на проекта Виктория Караабова-Стоянова.

Книги 1 и 2 на изданието ще бъдат на разположение на всички читалищни библиотеки от Община Стара Загора, както и в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

05
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн