НАП предупреждава фирми с големи материални запаси

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

11 600 компании държат стоки на склад за над 9 млрд. лв.

NAP 25011 600 фирми в страната са получили предупредителни писма от НАП за нелогично високи материални запаси на обща стойност над 9 млрд. лв. Материалните запаси са счетоводна категория, която най-общо означава съхранявани на склад стоки, материали или продукция. Всички дружества в извадката поддържат материални запаси на значителна стойност в продължение на години, което противоречи на икономическата логика, поясняват от НАП. Според приходната агенция е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини. Получателите на писмото имат възможност да направят съответните счетоводни операции до края на годината, като начислят дължимия ДДС за липсващата стока и отразят това в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2021 г.

Сред наличните стоки има голямо разнообразие от облекла и обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други.

С определена категория от фирмите ще бъдат проведени и телефонни разговори в следващите месеци, а на най-рисковите дружества ще бъдат възложени инвентаризации – проверка от НАП, при която се описва цялото налично количество на стоките. При установени несъответствия ще започнат проверки и ревизии.

„Икономическата логика изключва трупането на материални запаси в продължение на години. Имаме основание да мислим, че в част от случаите тези активи не съществуват, но без да са платени дължимите данъци. Преди да започнем с контролните мерки обаче, провеждаме тази информационна кампания, като даваме възможност за доброволна корекция. Този подход е много по-ефективен и справедлив спрямо бизнеса“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн