Чирпан чества 100 години от рождението на Димитър Данаилов-Моряка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Цветя от общественици и почитателиТодор ИвановЧирпан чества 100 години от рождението на Димитър Данаилов – обичания поет, дългогодишен уредник на Къща-музей “Пейо К. Яворов”, почетен председател на фондация “Яворов” и почетен гражданин на Чирпан (посмъртно).

Юбилейните събития организираха Община Чирпан и Къща-музей “Пейо К. Яворов”. Венци и цветя в знак на почит и признателност, бяха поднесени от общинското ръководство, общественици и почитатели пред паметника на поета в градския парк “Яворов”, по чието обновяване се работи.

“Той остана в сърцата ни с поезията си, която и до днес вълнува и завладява с прозренията си. Приживе помним Данаилов с блестящите му беседи за Яворов и с насърчаването на младите таланти. След смъртта му бе именувана улица на негово име, патрон е на едно от читалищата в града и една от залите на читалище “Яворов”. Поставен бе барелеф на Данаилов в градския парк, в близост до монумента на Яворов”, сподели председателят на Фондация “Яворов” Тодор Иванов. Той припомни издадените стихосбирките “Хляб и чаша вино”, “Стъклопис за Георги Данчов”, “Молитва към човека”, “Лунен кладенец” и юбилейния сборник “Моряко, стани”.

“Данаилов бе най-верният страж на паметта на Яворов, умееше да печели приятели за музея и за Чирпан”, каза директорът на Къщата-музей Златина Колева, откривайки изложбата “… но пак ме споменете със добро”. Тя маркира основните моменти: ранните детски, ученическите и студентските години на Димитър Данаилов, представени в спомените на Людмила Данаилова-Присадашка, работата му в музея на Яворов в Чирпан, творческото му дело – стихотворения, критика, есеистика, посмъртния живот на поета. “Ежегодните чествания на Димитър Данаилов са доказателство за това, че Чирпан почита своите поети” – отбеляза Колева.

В изложбата могат да бъдат видени и вещи на Моряка – подаръци от посетители, членската му карта от СБП, орденът “Кирил и Методий”, бастунът от злополучната декемврийска вечер, когато Данаилов завинаги напусна този свят, пишещата му машина, на която е напечатал голяма част от своите стихотворения, отзиви от книгите за впечатления на музея, поздравителни адреси, свързани с годишнини на Данаилов, писма, снимки, афиши и покани за събития.

По време на откриването на експозицията в залата вълнуващо звучеше гласа на Данаилов с една от неговите незабравими беседи за Яворов. Изложба, посветена на живота и творчеството на Данаилов, ще бъде подредена на открито на улица “Яворов” в центъра на града. На двустранни пана ще бъдат представени негови снимки, стихове, спомени и ръкописи.

За юбилея бе представен и сборникът “Лазурни копнения”, издаден преди дни, в който са събрани 100 негови стихотворения и 18 илюстрации на художника Владимир Кондарев, който се е заел да извае от бронз твореца като подарък за чирпанлии и преклонение пред поезията му. Съставител на сборника, излязъл в тираж от 500 екземпляра, е Тодор Иванов. В подготовката на изданието активно участва и поетът Трифон Митев. Сред стиховете има и малко познати творби за широката общественост. Заглавието е взето от неговия Послеслов:

“Дайте с пълни шепи лилии.
Вергилий, “Енеида”

Морето е с мъртво вълнение –
измамно спокойно, а ври!
О, колко лазурни копнения
морето при бисери скри.”

(Информация на Община Чирпан)

Цветя в паметПишещата  му машина RheinmetallДанаилов Лазурни копнения
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн