Представят “Златото през вековете” в нумизматична изложба на РИМ – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

plakat (2)„Златото през вековете” е темата на тазгодишния “Нумизматичен салон 2021″, който ще се открие на 7 декември 2021 г. (вторник) от 17.30 ч. в малката изложбена зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Изложбата е камерна и представя акценти от златната нумизматична колекция на РИМ – Стара Загора.

Най-ранната монета в изложбата е ауреус на Нерон. Ауреус (от латинското наименование за злато) е златна монета в Римската империя, която се равнява на 25 сребърни монети (денари).

През 309 г. император Константин I Велики въвежда в обращение солида, който заменя ауреуса като стандартна златна монета. В изложбата са показани 3 солида на Тиберий II Константин (574-582 г.); Константин VII и Роман II (920-945 г.); Константин VII и Роман и Христофор Лакапини, както и два тремиса (подразделения на солида) на Лъв I и съпругата му Елия Верина.

От X век наименованието на златната монета е хистаменон номизма, а от XI в. хиперперон. В музея в Стара Загора се съхранява съкровище от 8 хиперперона на Алексий I Комнин и Мануил I Комнин, открити в землището на с. Съединение, община Братя Даскалови, изложени в постоянната експозиция.

В периода след 1284 г. широко използвани за търговски разплащания в цяла Европа до началото на Първата световна война са били дукатите (златни монети) на Венеция. През периода на османското робство в България циркулират златни османски, руски и западноевропейски монети. В изложбата са показани дукат на Белгийската конфедерация (Нидерландия) от 1758 г., сечен в Утрехт и флорин с името на унгарския крал Людовик I Анжуйски 1342-1352 г., с емблемата на Флоренция, цвят на лилия.

Първата златна монета, отсечена в България след Освобождението, са 10 лева от 1894 г. с лика на Фердинанд I. Ние експонираме първата златна монета от периода, когато България става Народна република. Отсечена е през 1965 г. във връзка с отбелязването на 1100-годишнината на славянската писменост с ликовете на светите братя Кирил и Методий.

Макар и камерна, изложбата “Нумизматичен салон 2021″ представя характерни златни монети през вековете.

Събитието ще се проведе при спазването на всички противоепидемични мерки!

Д-р Мариана Минкова,
завеждащ отдел „Нумизматика” към РИМ-Стара Загора
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн