Песенен цикъл “Зимен път” с Ивайло Джуров и Деница Петрова в програмата на ФОБИ

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC05349f1 декември (сряда), 19:00 ч., сцена Опера

WINTERREISE – “ЗИМЕН ПЪТ”
Песенен цикъл от Франц Шуберт по стихове на Вилхелм Мюлер
Ивайло Джуров – бас
Деница Петрова – пиано

„Зимен път“ по стихове на Вилхелм Мюлер е последният голям вокален опус на Шуберт. Сюжетът тук е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

Ивайло Джуров е роден в Русе. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а по-късно и на контрабас. На шестнадесет години е първият му досег до класическото пеене. Ако има нещо, което слага траен отпечатък върху музикалното му и емоционално усещане, то това е камерният жанр. Може би и затова пътят му го отвежда до Кралската консерватория в гр. Хага – Холандия. Още на седемнадесет години там изучава камерно пеене и немска фонетика при доц. Рина Корнелисенс. Черпи опит и вдъхновение от Дитрих Фишер Дискау, с когото се среща на майсторски клас през 1995 г. във Виена. Именно той е причината още тогава да се запознае с някои песни от цикъла “Зимен път” на Вилхелм Мюлер и Франц Шуберт.

Деница Петрова е родена в Стара Загора в артистично семейство. Започва да свири на пиано от 5-годишна възраст. През 1996 г. завършва средното музикално училище “Христина Морфова”, а през 2002 г. и Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив при проф. Роксана Богданова. Съпровождала е изпълнения на Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и много други.

„БЕЗРАЗСЪДЕН СЪМ В ЖЕЛАНИЕТО ПРЕЗ ПУСТИНЯ ДА СЪМ САМ”.
С тези думи скитникът преплита копнежа в себе си със стремежа към безусловна свобода. Шуберт и Мюлер, без да се познават в земният си път, ни завещават опуса на болката, мъката, радостта, любовта и надеждата!

“За мен във всяка от песните синтезът между слово и музика е толкова силен, че визуалните и звукови картини провокират душевността да достигне докрай, до дълбоки емоционални хоризонти”. Щастлив съм сега, че имам възможността за първи път да изпълня цялостно този цикъл и да го представя на публиката в Стара Загора, за да съпреживеем заедно едно истинско пиршество на душата!” (Ивайло Джуров)
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн