Не е ясно засега какъв точно сигнал проверява КПКОНПИ в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430850КПКОНПИ съобщи днес, че нейни служители са влезли в Община Стара Загора, за да търсят нещо, което не казват какво е. Знае се само това, че проверяват две обществени поръчки – за 55-те нови автобуса “Соларис” отпреди 6 години, които отдавна возят старозагорци и сегашната, все още в процедура, за бъдещите 33 електрически автобуса.

Имало сигнал – казват от КПКОНПИ. Но какъв? От кого? Тайна. Законът не позволява да бъде уточнен.

Е, добре. Нека си вършат работата, за която са създадени. “Всеки, който е във властта, трябва винаги да е готов за проверка” – каза тази вечер пред медиите кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. И добави няколко позабравени факта:

* Че възложител по сключените договори за автобусите е общинското дружество “Тролейбусни и автобусни превози”, а не Община Стара Загора като юридическо лице;

* Че процедурата по обществените поръчки се контролира от комисия с участието на всички политически сили в Общинския съвет, чийто председател е ресорният зам.-кмет Йордан Николов, и експерти от общинското дружество;

* Че нито Общината, нито дружеството като възложител не определят предварително цена за доставките по обществените поръчки. Цената се формира само и единствено от подадените оферти на участниците в обществената поръчка, като се избира офертата с най-добри параметри и най-ниска цена;

* Че по втората процедура (за електрическите автобуси) имаше обжалване в КЗК и ВАС от недоволни (неспечелили обществената поръчка) участници. Но двете институции се произнесоха в полза на Община Стара Загора. Ако е имало някакъв проблем по поръчката, те са щели да забележат;

* Че участници в двете поръчки са водещи европейски и световни фирми – “Соларис” и испанската IRIZAR E-MOBILITY SL;

“Спазили сме и закона, и обществения интерес! Нека ни проверяват всички държавни органи, които желаят. Ние съдействаме напълно на проверката. Никога не бих казал, че подобни проверки са елемент от политическа акция” – обобщи кметът.

Но Живко Тодоров не пропусна да отбележи и друго: “Когато предварително се дава информация за проверка от служба с авторитета на КПКОНПИ, неминуемо възникват неприятни впечатления у хората”.

Управителят на “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД Георги Станчев допълни, че автобусите “Соларис”, които вече 6 години возят старозагорци, са добър избор, направен след изпълнение на всички законови изисквания.

При обществени поръчки с над 1 участник винаги неспечелилият е недоволен. Затова нека има проверки – отбеляза и зам.-кметът Йордан Николов.

Влизането на КПКОНПИ в Община Стара Загора идва сякаш да потвърди приписваната на Сталин (а според някои и на Ф.Е.Дзержински) сентенция, че проверката е висша форма на доверие. Въпросът е кой и защо я инициира. Засега не знаем. Малко груба и йезуитска сентенция, но времената напоследък са такива. Ние в България имаме и друга приложима в ред случаи, макар и малко по-цинична мъдрост – “Кажат ли веднъж, че сестра ти…” и т.н. Знаете за какво става дума.

Още по темата:

Стара Загора посрещна първите 4 от новите си автобуси – 2 единични “Соларис” от Полша и 2 съчленени “Сор” от Чехия

На супермодерни испански електробуси ще се возят старозагорци

Отвориха ценовите оферти за доставката на 33 електробуса в Стара Загора

#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн