Държавен орган проверява обществени поръчки за дизелови и електрически автобуси на “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

__Obshtinata 660 - CВъв връзка с информацията, която беше публикувана от КПКОНПИ, от Община Стара Загора съобщиха, че служителите на Дирекция „Противодействие на корупцията“ са пристигнали в местната администрация около 12.00 часа днес. Администрацията оказва пълно съдействие и предоставя всички искани документи.

Пресконференция по темата от 18.00 ч. днес ще дадат кметът Живко Тодоров, зам.-кметът Йордан Николов и управителят на “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД – Стара Загора Георги Станчев.

* * *

По-рано днес в сайта на КПКОНПИ бе публикувано следното съобщение:

Служители на КПКОНПИ – Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка в Община Стара Загора по повод постъпил сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуса (висок енергиен клас), на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуса, ведно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител.

Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица както при провежданата поръчка в гр. Варна на стойност 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в гр. Стара Загора, на обща стойност над 84 милиона лева. Проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна, са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник-кмет и от кмета на общината Иван Портних. Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн