Стартира дарителска кампания за изграждане на монумент “Интеркосмос България-1300″

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Да помогнем спътник “Интеркосмос България-1300″ да кацне в центъра на Вселената!

6476487867891Тази година се навършиха 40 години от изстрелването на спътници “Интеркосмос България-1300″. По този повод в Стара Загора преди дни се проведе тържествена вечер. На нея беше представен проект, иницииран от Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория “Юрий Гагарин” и с подкрепата на Община Стара Загора, за изграждане на монумент с копието на спътника “Интеркосмос България-1300″ като символ на космическата слава на Стара Загора.

Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев – ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата “Интеркосмос България-1300″.

За изграждането на монумента разчитаме на материални и финансови дарения от фирми и граждани от Стара Загора, страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания. С проекта на монумента можете да се запознаете тук – https://www.chambersz.com/resources/prezentaciya_monument-spatnik-interkosmos-balgariya-1300.pdf.

Търговско-промишлена палата – Стара Загора е сред организациите, които активно подкрепят дарителската инициатива, посветена на изграждане на монумент “Интеркосмос България-1300″.

В дарителската кампания можете да включите от следния линк:

https://www.platformata.bg/bg/kauzi/1399:intercosmos/details/campaign.html

За тези, които не разбират каква е връзката на проекта с центъра на Вселената, обясняваме: Стара Загора, с решение на Общинския си съвет от 2018 г., прие “Стара Загора – център на Вселената” за един от туристическите слогани на града.

Търговско-промишлена палата – Стара Загора
647648786789
#

социални бутони


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн