Нови слънчеви изригвания, към Земята се движат два плазмени облака

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

6577998888През последните 24 часа слънчевата активност е умерена. Активната област 2891 генерира късно през нощта и призори изригване със средна мощност (M1.7), което достигна максимума си приблизително в 5.01 ч. българско време. Изригването бе съпроводено от изхвърляне на коронална маса, съобщиха от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.

Засега липсват по-точни данни за движението на плазмения облак, но се очаква, че той ще достигне Земята на 4 или 5 ноември. Оказа се, че изхвърленят през предната нощ в резултат от M1.5-изригване CME-облак също ще закачи с периферията си земната магнитосфера. Очаква се това да се случи на 4 ноември сутринта около 8 ч. българско време. Активната област 2887, която е вече на западния край на слънчевия диск, генерира снощи едно слабо изригване (C4). Това явление не е геоефективно.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн