Почетоха паметта на народните будители в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4827IMG_4842Старозагорци се поклониха днес пред паметника на Митрополит Методий Кусев, за да изразят почитта си пред делото на първия старозагорски митрополит и народните будители.

Пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк бяха положени венци и цветя в знак на признателност към делото им. В церемонията участваха зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, областният управител Иван Чолаков, началникът на Регионално управление на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, учители ветерани, общински съветници и граждани.

„Днес е празник, в който можем да се поклоним пред всички стожери на духовността през вековете. Пред всички, създавали любов към книгата и литературата в Стара Загора, онази плеяда от художници, поети, духовници, които правят града значим. Народните будители са хората, които движат процесите. Искам да поздравя учителите, хората на изкуството и журналистите, които са част от съвременните народни будители“, каза зам.-кметът Милена Желева.

По-рано в храм „Св. Теодор Тирон” бе отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев. След края на службата свещеници и граждани се поклониха пред гроба на дядо Методий.

За пръв път Денят на будителите се чества в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1-ви ноември за Ден на българските народни будители.

На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743. Според документа 1-ви ноември е определен за „Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника.

На 13 декември същата година 19-ото Обикновено народно събрание приема закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка.

Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г.

IMG_4904IMG_4906
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн