Ударът на слънчевата плазма върху Земята се оказа по-слаб от очакваното

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Slanceto erupciaОколо 11ч15мин българско време днес плазменият облак (CME), изхвърлен от Слънцето на 28 октомври в резултат от X1.0-изригване, достигна Земята. Динамичният ефект от взаимодействието му със земната магнитосфера обаче до този момент се оказва значително по-слаб от предварително очаквания, съобщават от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг (ЦССЗМ) в Стара Загра. Това може да се дължи на обстоятелството, че основната част от слънчевата коронална маса преминава южно от плоскостта на земната орбита и магнитосферата взаимодейства само с неговата периферна част. Дали това е наистина така окончателно ще стане ясно през следващите няколко часа.

Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята нарасна от вчера до днес следобяд от 320 до около 450 км/с. В момента тя е около 420 км/с. Вертикалната компонента Bz на междупланетното магнитно поле (ММП) достигна на два пъти (снощи около 21ч и днес около 13ч българско време) до -10nT, но като цяло се колебаеше в диапазона между -10 и +5nT. В момента Bz е около 0nT.

Под влияние на преминаващия покрай Земята плазмен облак обстановката в околоземното космическо пространство се очаква да бъде активна днес и утре. Значиелно успокояване ще настъпи на 2 ноември. Във връзка с това днес все още остава в сила прогнозата за висока геомагнитна активност, включително до ниво на мощна планетарна геомагнитна буря (Kp=7;G3). Утре са възможни епизоди със слаба планетарна геомагнитна буря (Kp=5;G1). На 2 ноември геомагнитната обстановка ще бъде доста по-спокойна, но все още ще има условия за епизоди с планетарни геомагнитни смущения (Kp=4).
#

vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн