Юбилейна вечер „40 години спътници Интеркосмос България-1300“ организират в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

plakat 40 godini spytnici Bulgaria 1300Институтът за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Регионален академичен център Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА, с подкрепата на Община Стара Загора организират юбилейна вечер „40 години спътници Интеркосмос България-1300“ .

Тя ще се проведе на 11 ноември от 18.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ с възможност и за онлайн участие.

Първият български изкуствен спътник “Интеркосмос България – 1300″, известен още като “Интеркосмос-22“, е изстрелян на 7 август 1981 г. от космодрума „Плесецк“ в Русия. Извеждането му в орбита е посветено на 1300-годишнината от основаването на българската държава.

Едно от най-значимите български научни постижения в областта на космическите изследвания за всички времена бе програмата “България-1300″, осъществена през 1981 г. в чест на годишнината от създаването на българската държава. Идеята за програмата е на колектива от български учени Кирил Серафимов, Димитър Мишев, Митко Гогошев и Иван Кутиев, а осъществяването й е направено в партньорство с Института за космически изследвания на Руската академия на науките. Основната цел на космическата програма “България-1300″ е постигането на съществени научни резултати в две области на космическите изследвания, в които българските изследователи имат вече традиции: космическа физика и дистанционно изследване на Земята от Космоса. Така са изведени в орбита два големи изкуствени спътника на Земята от типа “Метеор”. Първият спътник „Интеркосмос – България–1300“ (ИКБ-1300) е изцяло оборудван с комплекс от българска научна апаратура за изучаване на йоносферно-магнитосферните взаимодействия. Позициониран е на орбита с височина около 900 км. Програмата на втория спътник „Метеор-природа“ включва участието ни с научна апаратура за дистанционно изучаване на природните образувания на Земята от по-ниска орбита (около 650 км).

Граждански клуб ЛИПА вече направи предложение за изграждане на монумент „Интеркосмос България-1300“. Мотивите са, че базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора с ръководител проф. Митко Гогошев има основна роля във формирането на идеята, изработване на изследователското оборудване и управлението на програмата. От Граждански клуб ЛИПА предлагат в центъра на града да бъде създаден монумент с копието на спътника „Интеркосмос България-1300“ като символ на космическата слава на Стара Загора.

Копието на спътника, което е идентично с изстреляния и все още обикалящ Земята спътник „Интеркосмос България-1300“, е собственост на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН. Ръководството на института дава пълна подкрепа на идеята и заявява, че ще предостави копието на спътника за изграждането на монумента. Към момента то се съхранява във филиала на ИКИТ към БАН в Стара Загора.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн