Умният българин боледува и мре. Тъпите нации забравиха за вируса

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

TochkaКогато цифрите говорят, и боговете мълчат. Ние, българите, не се ваксинираме (едва 20% имат сертификати) – и мрем. На второ място сме в света по смъртност от Ковид – 120 на милион за седмица. В страните с близо 80% ваксинирани починалите са под 1 човек на милион (Япония и др.). Там вече забравиха за вируса.

Сега би трябвало да си отговорим на следния въпрос: ние, българите, с нашето нежелание да се ваксинираме по-умни ли сме от японци, норвежци и десетки други народи? И ако да – защо вирусът ни удря повече от тях?

Изводът не е утешителен. Начинът, по който реагираме на пандемията, косвено показва и защо сме най-бедната страна в Европейския съюз:

Защото не сме способни да мислим логично и продуктивно. Горните цифри са категорични. Но не сме способни да ги осмислим. На слухове, внушения и манипулации вярваме, но на цифри и факти – не.

Защото не сме единни. Разделението ни по въпроса за ваксините, както и по много други въпроси, е драстично. У нас всеки проблем ражда не единодействие и решение, а кавги и скандали. В същото време другите народи действат синхронно, като един. Това усилва потенциала им, докато нашият разнобой ни изтощава.

При това в случая държавата ни не беше достатъчно категорична в управлението на кризата. Да, колебанието да се наложат ограничения беше породено от грижа за оцеляването на бизнеса и туризма и под натиска на отделните сектори. Но кой друг, ако не властта, трябваше да тропне по масата и да смълчи врявата, като разсее страха от ваксините? Държавата трябва да знае как да накара народа да я слуша и да й вярва. Особено в критични моменти.

Особено внимание следва да обърнем и на социалните мрежи. Нали уж нямаше да допускат спекулативни, ненаучни и паникьорски публикации и коментари за Ковид? Действителността се оказа съвсем различна: социалните мрежи си затвориха очите пред разразилата се истинска вакханалия, толерираха нахлуването на негативизма. Станаха проводник на нездрави настроения. Това усили хаоса, обърка и продължава да обърква хората.

Когато въпросът опира до здравето и оцеляването на милиони българи, воплите за индивидуална свобода звучат фалшиво. Особено когато са подклаждани с предизборни мотиви и митинги. Защото нея, свободата, никой не я застрашава. Но се спекулира зверски с нея. И ако някои треперят първосигнално само за себе си (“Кой знае какво ще ми стана от проклетата ваксина!” – а практиката сочи, че нищо не става), за себе си трябва да мисли и общността като колективен организъм.

В рамките на темата остава и въпросът могат ли ваксинираните да се заразяват отново – безсимптомно или със слаби симптоми – и да стават преносители на вируса? Не като изключение при индивиди със слаба имунна защита, а масово. Ако е така, идва следващият логичен въпрос: Служи ли в такъв случай ваксината като ограничител на разпространението на вируса в популацията, или само облекчава симптомите на конкретния ваксиниран? От отговорите зависи каква трябва да бъде оптималната държавна регулация.

Максим Добрев

Процент на ваксинираните по страни

Процент на ваксинираните по страни

Няма данни за България в списъка с процентите на ваксинация по страни

Няма данни за България в списъка с процентите на ваксинация по страни

Брой на починалите от Ковид през последните 7 дни на 1 милион население. България е на непрестижното второ място в света

Брой на починалите от Ковид през последните 7 дни на 1 милион население. България е на непрестижното второ място в света

В Индия от 1,3 милиарда души население са ваксинирани вече 1 милиард. 300 милиона са с по две дози, 700 милиона - с по една. Което говори, че са форсирали рязко ваксинацията през последния месец Закономерно броят на новозаразените пада от 400 хиляди на 20 хиляди дневно

В Индия от 1,3 милиарда души население са ваксинирани вече 1 милиард. 300 милиона са с по две дози, 700 милиона – с по една. Което говори, че са форсирали рязко ваксинацията през последния месец Закономерно броят на новозаразените пада от 400 хиляди на 20 хиляди дневно

#jtdv
gerb

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн