Така започна „Математика без граници“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Преди 20 години на 28 октомври 2001 г. – в Измир (Турция)

Любомир Любенов

Любомир Любенов

На 28 октомври 2001 г. в турския град Измир по идея на издателя на вестник „Математическа поща“ Любомир Любенов и преподавателя по математика Мустафа Йозтюрк (и кмет на район Гьорече в Измир) се проведе първото издание на „Математика без граници“ (Mathematics without Limits).

Журито на състезанието – Олег Текбаш, Хасан Коркиас и Мехмед Узун – предложи 7 задачи на състезателите от България и Турция.

България бе представлявана от ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – Стара Загора и Американския колеж в София.

Първи победители в турнира станаха Венелин Горнишки от Американски колеж в София с 64 от 70 възможни точки, следван от Екин Узун с 57 точки, Фират Кияк и Хюсню Ердюсемечи с 50 точки.

Отборното класиране се оглави от учениците от Американския колеж в София, следвани от учениците от Турския колеж в Измир и представителите на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора.

Следващите издания на „Математика без граници“ бяха в Казанлък, Вроцлав (Полша) и отново в Измир.

С турнира свързваме и Светлозар Дойчев, почетен гражданин на Стара Загора, Таньо Танев – експерт по математика до 2009 г., Христо Лесов – автор на най-тиражираните сборници по математика в България.

Първите победи на двукратния световен шампион по математика Николай Белухов, който към днешна дата е в топ 100 на света с два златни и един сребърен медал, започнаха от „Математика без граници“ в Измир. Там той спечели голямата награда на турнира, връчена му от проф. Исмихан Байрамуглу – златна монета с лика на Мустафа Кемал Ататюрк.

12 години по-късно “Математика без граници” (Mathematics without Limits) бе заменен с “Математика без граници” (Mathematics without Borders). В друг формат и вече на петте континента.

20 години по-късно победителят от първото издание Венелин Горнишки си спомня отделни детайли – как в деня на състезанието се е събудил по българско време и как ръководителят му Ивайло Кортезов нетърпеливо се е гмурнал в Егейско море.

И още: „Беше ми доста притеснено, тъй като беше първо излизане от България. Опитвах се да науча каквото мога от местния език и успявахме да си напазаруваме в местния магазин. Състезанието беше леко като рутина. Сядам, чета задачи, пиша решения доколкото мога и накрая предавам и излизам да подишам на спокойствие. Или съм се справил, или не и това е. Оказа се че сме били подготвени достатъчно добре.

Днес победителят в първия турнир „Математика без граници“ Венелин Горнишки работи в Ampeco и пише софтуер за управление на зарядни станции за електромобили.

Както се казва – математиката е без граници.
#svz

социални мрежи


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн