4 номинации за Награда “Кристална лира” за Старозагорската опера

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

спящата красавица (1)Държавна опера – Стара Загора е с 4 номинации за най-престижните награди в гилдията – на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира“.

Номинациите са в следните категории:

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО:
БАЛЕТНА ТРУПА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА – за премиерата на балета „Спящата красавица” от Чайковски на 16 април 2021 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора (на първата снимкат).

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО:
ИВАЙЛО МИХАЙЛОВ (тенор) – за ролята на Васко да Гама в операта „Африканката“ от Джакомо Майербер на сцената на Държавна опера – Стара Загора (премиери на 22 ноември и 13 декември 2019 г.) и в зала 1 на НДК – София на 6 октомври 2020 г.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП:
ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА – за премиерните за България спектакли на операта „Африканката” от Джакомо Майербер на 22 ноември и 13 декември 2019 г. в Стара Загора и в зала 1 на НДК – София на 6 октомври 2020 г.

ХОРОВО ИЗКУСТВО:
ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА с хормайстор Младен Станев – за премиерното за Стара Загора изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ по музика на Митрополит Иларион (Алфеев) на 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна“ под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан и за концерта „Класика и джаз от Великобритания“ от цикъла „Музика без граници“ на 12 март 2021 г.

Ивайло Михайлов

Ивайло Михайлов

На 1 ноември – Ден на народните будители, Съюзът на българските музиканти и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио присъждат ежегодно награди за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. Тази година наградите ще бъдат връчени на церемония в Софийската опера и балет.

Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство и се наричат „КРИСТАЛНА ЛИРА“.

Наградите „КРИСТАЛНА ЛИРА“ представляват статуетка и грамота. Те се присъждат в следните основни направления (жанрове) в музикално-изпълнителсото и танцово изкуство:

Оперно и оперетно изкуство
Музикален фолклор
Танцов фолклор
Поп и рокмузика
Педагози
Инструменталисти
Постановъчен екип
Балетно изкуство
Джаз
Оркестрово изкуство
Хорово изкуство
Млад изпълнител
Диригенти
Камерни ансамбли
Музикална критика

Наградите „КРИСТАЛНА ЛИРА“ се присъждат за постижения, реализирани в рамките на изминалия концертен сезон и учебна година. През миналата 2020 г. награди не бяха връчвани.

"Африканката"

“Африканката”

Наградите „КРИСТАЛНА ЛИРА“ са индивидуални и колективни.

Държавна опера – Стара Загора е награждавана с „Кристална лира“ за постановката на операта „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети през 2016 г. и в категорията „Балетно изкуство“ през 2019 г. Примабалерината ни Анелия Димитрова е с награда „Кристална лира“ за млад изпълнител през 2018 г.

Всички номинирани може да видите тук: номинации 2021

"Страсти по Матея"

“Страсти по Матея”

#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн