Казанлък представя българското „розово“ злато във Варшава

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

20 (2)16 (3)Под наслов „Българското злато от рози“ вечерта на 21 октомври бе празнична за приятелите на Българския културен институт във Варшава. В сътрудничество с единствения в света Музей на розата към Историческия музей „Искра“ и Музея на фотографията, и с активното съдействие на Община Казанлък, в галерията на института бе открита изложба по повод 200-годишнината на българското розопроизводство и търговия. В снимки, текст и факсимилета на документи се проследява историята на уникалната българска розова индустрия. Централно място в документалните материали е отредено на рода Папазови – търговци, меценати на културата и благодетели.

Социологът д-р Славяна Холц описа накратко съдържанието на откритата експозиция, която проследява 200-годишната история на първата българска търговска къща за розово масло и подчерта, че с времето традицията на българската роза навлиза в българската култура и става емблема на България. Вечерта завърши с репортажи от розобер и базар на розови продукти.

С присъствието си уважиха мултимедийната вечер Н.Пр. Маргарита Ганева – посланик на България в Полша, Н.Пр. Dhammika Kumari Semasinghe – посланик на Шри Ланка в Полша с акредитация и за България, представители на посолството на Азербайджан, почетният председател на Полско-българската търговска камара Владислав Ангелов, както и множество полски приятели на българската култура и наши сънародници. Марта Холц – млад етнобиолог, представи обширна презентация, посветена на историята и географията на казанлъшката маслодайна роза и качествата на продуктите, получавани от нея, с широко приложение в козметиката и алтернативната медицина.

Събитието се осъществи и със съдействието на ръководителя на Националното туристическото представителство на България в Полша Николай Костов.

12 (7)11 (1)10 (13)
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн