Проф. Герджиков в Стара Загора: Зеленият преход не означава сами да си закрием предприятията

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Трябва да има държавна помощ за бизнеса и енергийна за домакинствата, призова кандидатът за президент Анастас Герджиков
*
P1430703P1430696Кандидатите за президент и вицепрезидент на Република България проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева проведоха днес в Стара Загора първата си предизборна среща в областен град. Те бяха посрещнати край хотел “Верея” от ректора на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, заедно с кандидати за народни представители, симпатизанти, представители на подкрепщи го формации, стопански, културни и образователни дейци.

През пешеходната зона на изток и след това на север край парк “Пети октомври” (градската градина) двамата се отправиха към Регионалния исторически музей, където ги очакваха събрани много старозагорци. Там те бяха посрещнати от директора на музея Петър Калчев.

При срещите с граждани и бизнеса в Стара Загора най-дискутирана беше горещата тема на деня – състоянието на енергетиката и високите цени на тока. Според проф. Герджиков трябва да смекчим удара с национални мерки – премахване на ДДС и акцизите върху електроенергията, директни субсидии за купувачите на енергия на пазара на едро, осигуряване на достатъчно електроенергия на пазара на едро, готовност за ограничаване на износа и други. Много е важно да се предприемат решения за подкрепа на социално слаби домакинства за енергийни разходи“ категоричен е проф. Герджиков.

„Енергийният баланс на страната е невъзможен в средносрочен план без комплекс „Марица-изток“ – убеден е той. Затова предлага да се прилагат иновативни технологии, сред които и такива за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид, които от една страна да опазват околната среда, но в същото време да дават перспектива на регионите и на хората, които работят в тях.

Според кандидат-президентът спешна задача на управляващите е да имат концепция за енергетиката, в това число и ядрената. “Не трябва да забравяме, че единственото задължително условие да има просперираща България е да го има обикновеният български гражданин. Просперитетът на България всъщност е сбор от просперитета на всички българи” – каза той.

“Очевидно е, че Европа върви към един зелен преход, от който няма как да се откажем. Винаги съм бил за това, да прилагаме всички решения на Европейския съюз. Но това не означава от днес за утре да си закрием сами предприятията, не означава да оставим хора на улицата, не означава цели райони да се обезлюдяват и най-вече не означава енергийният баланс на цялата страна да се наруши заради това, че някой не си е свършил навреме работата” – категоричен беше проф. Анастас Герджиков.

“Трябва да си протегнем ръце, да потърсим общите неща между нас, а не тези, които ни противопоставят. Президентската институция е тази, която трябва да посочи общата посока, да намерим общия път и да се обединим около обща визия и общ национален идеал. Призовавам ви да ни помогнете в това начинание и да ни подкрепите” – призова проф. Герджиков в Стара Загора.

“Няма никаква разлика в политическите нрави на античния Рим и днешните – отговори Анастас Герджиков в качеството си на професор по римска литература на наш въпрос. – Хората не се променят така лесно. За 2 хиляди години се променят сградите и техниката. Но хората не са се променили. Преди 2000 години проблемът е бил същият – имало е хора, които са били почтени, и хора, които се опитват да измамят други. Имало е хора, които влизат в политиката с честни намерения, и хора, които влизат с корист. Има само един критерий за демокрацията и за това, дали има върховенсво на закона: дали управляващите управляват в полза на управляваните, или в своя полза. Ако е второто, значи има хора над закона. Ако е първото, значи законът е над всички и е еднакъв за всички. И преди 2000 години е имало проблеми и бруталност в политиката, както и днес има хора, които отстояват тази важна теза – справедливост”.

Автор: Максим Добрев

Видео – част от изказването на проф. Герджиков в Регионалния исторически музей – Стара Загора.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

P1430719P1430723P1430745P1430732P1430735P1430733P1430760KVS08458P1430764
#svz

социални мрежи


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн