Очертава се битката за титлата в Първа Бундеслига да е много оспорвана

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

ics_0Макар че Първа Бундеслига винаги е била в сянката на английската Висша Лига и испанската Примера Дивисион, висшият ешелон на германския футбол винаги е предлагал футбол от най-високо ниво. И все пак, в немския футбол има един отявлен хегемон в лицето на Байерн Мюнхен, като баварският гранд е абсолютен рекордьор по брой спечелени титли в първенството (31).

През сезон 2020/2021 баварската машина спечели своята девета поредна титла от Първа Бундеслига, като баварците си подпечатаха поредния рекорден трофей 2 кръга преди края на кампанията, която бе белязана и от рекордния сезон за нападателя на Байерн Роберт Левандовски, който завърши сезона със зашеметяващите 41 гола в първенството. Като съвсем логично прогнозите за този сезон бяха за поредно доминантно представяне на гранда от Мюнхен, което обаче не се случва, поне до този момент или след 7 изиграни кръга.

След споменатия брой изиграни мачове плътно в битката за титлата са замесени още няколко отбора в лицето на Байер Леверкузен, Борусия Дортмунд и Фрайбург. Интересно е да се отбележи, че от тези клубове единствено отборът на Борусия Дортмунд е печелил немския шампионат, като тимът от Дортмунд е грабвал престижния трофей цели 8 пъти. Именно жълто-черните са един от основните конкуренти на Байерн Мюнхен в битката за титлата през последното десетилетие, като на моменти Борусия даже ставаше шампионат именно за сметка на баварската машина.

За последно това се случи през сезон 2011/2012, когато Борусия Дортмунд стана шампион, като това бе и последният случай, в който друг отбор, различен от Байерн, спечели шампионата. И ако погледнем конкретните коефициенти за залагане за шампион в Първа Бундеслига през сезон 2021/2022 ще видим, че след 7 изиграни кръга фаворит за титлата все пак е Байерн Мюнхен с коефициент от 1.12. Най-близо до Байерн по коефициент са отборите на Борусия Дортмунд (7.50) и Байер Леверкузен (21.00), като голямата разлика в коефициентите показва много сериозните шансове на баварците за краен успех.

Всъщност, след въпросните 7 изиграни кръга именно Байерн е първи във временното класиране, макар и единствено благодарение на по-добрата си голова разлика. Баварският гранд е с актив от 16 точки (5 победи, 1 равенство и 1 загуба) и голова разлика от 24:7, като отборът на Байер Леверкузен има абсолютно същите показатели, като единствената разлика, е че тимът от Леверкузен има 4 отбелязани гола по-малко. Докато третият и четвъртият във временното класиране имат само 1 точка по-малко, като това са Борусия Дортмунд (5 победи, 0 равенства и 2 загуби) и голова разлика от 19:13 и Фрайбург (4 победи, 3 равенства и 0 загуби) и голова разлика от 11:5.

ics_1До момента през този сезон Байерн Мюнхен обаче не показва познатото доминиране, макар че отборът заема първото място. Имайки предвид състава, с който баварците разполагат, включително легендарния вратар Мануел Нойер, който наскоро заяви, че ще играе до 40, те би трябвало да са далеч пред своите преки конкуренти. Но трябва да се отбележи, че отбори като Фрайбург определено изненадват приятно със своята форма до момента, което прави шампионата крайно интересен.

Няма съмнение, че до момента битката за титлата в Първа Бундеслига през този сезон е изключително оспорвана и ще бъде интересно да видим дали Байерн ще продължи своята хегемония.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн