Близо 2500 старозагорци ще почерпят за имен ден на Петковден

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Sveta Petka - Petkovden1377 са старозагорките, носещи името Пенка, а 54 са дамите с име Петрана. На Петковден ще почерпят и 847 господа с името Петко, както и 50 – Пенко. Общо имениците са 2420.

Дамите с име Петра са 42, Петкана – 18, Петка – 9 и по 8 представителни на нежния пол са с имената Параскева и Парашкева. На 14 октомври името си празнуват още 8 мъже – Паруш и по една дама с имената Петрина и Петрия. Това показва справката, изготвена от дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

На Петковден църквата почита Света Параскева. В българските вярвания празникът бележи прехода към зимата.

Традициите и честванията на българите на този ден имат предхристиянски белези на арграрните култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов поглед за живота на човека, а основно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта както при хората, така и при животните. Денят бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, затова и народът казва „На Петковден ралото да ти е под стрехата”.

На 14 октомври празнуват още овчарите.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн