Старозагорецът доц. Димитър Петков е новият председател на Националното дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Doc.d-r Dimitar Petkov-WEB (1)Съдовият хирург доц. д-р Димитър Петков, д.м., от Стара Загора е избран за председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в новия 2-годишен мандат на съсловната организация. Доц. д-р Петков е ръководител на отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница „Тракия“ – Стара Загора от създаването му през 2008 година.

Номинацията на доц. Димитър Петков за председател на националното дружество беше гласувана единодушно от делегатите на отчетно-изборната конференция на организацията. Събитието беше част от 25-тата Национална конференция на Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, която се състоя през уикенда. Конференцията се провежда ежегодно, но миналата година се проведе онлайн, заради наложените строги ковид ограничения.

„Вероятно заради дългия 2-годишен период, през който нямахме възможност да осъществим събитието, конференцията беше чакана с голям интерес и събра колеги съдови хирурзи и ангиолози от цялата страна“, коментира доц. Димитър Петков.

По време на 25-ата национална конференция бяха показани значими презентации, представящи натрупания опит и резултати от прилаганите през последните години нови методики. Проведоха се и няколко практически уъркшопа, от които най-голям интерес предизвика този за „Ендоваскуларно лечение на аневризма на коремната аорта“, в който доц. Петков беше един от модераторите.

„За този уоркшоп местата дори не стигнаха. В бъдеще ще обсъдим възможности за увеличаване на броя на участниците, за да приобщим повече млади колеги към ендоваскуларните техники така, че те да започнат да се практикуват в повече болници в страната“, посочи доц. Петков.

„Като председател ще продължа усилията на предишните ръководства за сближаване с Европейското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия. Ние трябва да бъдем винаги в крак с най-новите технологии и с всеки изминал ден българската съдова хирургия да става все по-европейска и по-приобщена към всички налагащи се нови технологии и методики в света“, посочи доц. Петков.

Друго направление, в което дружеството ще продължи да работи, е интеграцията на младите медици. „За наша голяма радост в последните няколко години има приток на млади лекари, които желаят да работят съдова хирургия. Ние трябва да им осигурим необходимите условия, те да се развиват на най-съвременно европейско и световно ниво и да останат в България“.

Важна насока ще бъде подпомагането и развитието на научните публикации на българските съдови хирурзи и ангиолози, които да представят постиженията си в престижни международни научни списания.

Особено внимание ще трябва да се отделя и на колаборацията с различните институции в страната, свързани с развитието и финансирането на медицинската дейност.

Трима лекари и три медицинска сестри от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ на Болница „Тракия“ се включиха с интересни презентации по време на конференцията. Д-р Антон Елкин представи „Приложението на новите орални антикоагуланти при пациенти с карцином“, д-р Павел Атанасов презентира иновативна ендоваскуларна техника за лечение на аневризми на артерия поплитея. Д-р Светослав Бисеров представи опита на екипа на отделението в Болница „Тракия“ при лечение на пациенти с артериална тробмоза след преживян Covid-19. В сесията на медицинските специалисти по здравни грижи м.с. Габриела Кискинова представи опита на екипа при работата му в ковид зоната на Болница „Тракия“ с презентацията „Съдова хирургия и Covid-19 – силата на екипния дух“.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн