Стара Загора ще си сътрудничи с Бърно, Чехия

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4479 (1)IMG_4463Сътрудничеството в различни области между Стара Загора и чешкия град Бърно обсъдиха днес на среща чешка делегация, водена от Лукаш Каутски, посланик на Чехия у нас, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Георги Симеонов, директор на дирекция „Инвестиции и европейски проекти“.

„Има много общи неща между двата града, затова поискахме да дойдем на място да се запознаем с града и забележителностите му“, заяви Петер Хладик, зам.-кмет на Бърно. Той е посетил и строежа по проекта на Салезианите на Дон Боско, който предвижда изграждане на училище и църква в Стара Загора за ромите от близкия квартал. По думите му в Бърно има доста проекти, свързани с ромите и това би могло също да бъде обща тема между двата града. Зам.-кметът покани делегация от Община Стара Загора да гостува в Бърно, за да се уточнят областите на сътрудничество.

„Имаме общи допирни точки, които могат да бъдат приведени в по-близки. Ние също работим по проекти за приобщаване на уязвимите групи. Международният младежки център (ММЦ) в Стара Загора, който е с Европейски сертификат за качество, предлага програми за работа с деца“, разказа Иванка Сотирова. Тя поясни, че в ММЦ могат да бъдат приемани по 30 деца от различни страни по различни програми. Досега ефектът е много добър. Може да се направи образователен обмен с Тракийския университет – като културен, така и икономически.

Зам.-кметът Хладик пък обясни, че в техния университет има факултет по български език и литература, което също може да допринесе за обмен на студенти.

„Радвам се, че съм тук, когато се заражда сътрудничеството между Стара Загора и Бърно. Посолството ще окаже всякаква помощ за осъществяването му“, каза Лукаш Каутски. Според него сътрудничеството може да се съсредоточи и върху икономическата сфера. За взаимен интерес между инвеститори от двата града говори и Иван Соколов, почетен консул на Чехия. Той предложи организирането на общи семинари и срещи на бизнеса.

Посланик Каутски потвърди, че посолството подкрепя проекта на Салезиани на Дон Боско и ще работи той да се осъществи.

Всички участници в срещата изразиха желание за сътрудничество, което ще бъде осъществено в най-близко време.

IMG_4493 (3)IMG_4488
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн