НАРОДЕН СЪЮЗ изпрати Отворено писмо до управляващите за запазване работата на комплекс “Марица-изток”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430677Седмината общински съветници от най-силната местна коалиция в Стара Загора – “НАРОДЕН СЪЮЗ”, в чийто състав влизат партиите Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ (ЗНС), Съюз на свободните демократи (ССД) и Земеделски съюз “Александър Стамболийски”, изпратиха Отворено писмо за запазване работата на комплекс “Марица-изток” до президента Радев, премиера Янев и българските евродепутати, както и до областните управители, председателите на общински съвети и кметовете на регионите в преход в България.

В Отвореното писмо се настоява за предприемане на незабавни действия за запазване на работата на минно-енергийния комплекс “Марица-изток” до 2050 г.; да бъде предложен мораториум върху търговията с емисии до преодоляване на енергийната криза; да бъде предлажена промяна в схемата на ЕС за търговия с въглеродни емисии; да бъде създаден Национелен експертен съвет за избор и внедряване на технологии за преработка на СО2 и съхраняването му, както и за иновационно използване на въглищата от рудниците на “Мини Марица-изток”.

Настоява се също така за преразглеждане на позицията на България по Зелената сделка (подробности – по-долу в текста на Отвореното писмо); да бъде приета програма до 2050 г. за създаване на заместващи мощности и пренастройване на икономиките на регионите в преход, в частност област Стара Загора и др.

“Сега е моментът да ни се отворят очите за “Зелената сделка” – разясни Евгений Жеков, председател на основната партия в коалицията – Земеделски народен съюз и ексдепутат от Старозагорския избирателен район в 40-то Народно събрание.

Предвид безпрецедентната енергийна криза в света и Европа българският бизнес, по думите на Евгений Жеков, трябва да бъде много спешно компенсиран, иначе в края на годината в България ще се появи дефицит на стоки. Рязкото увеличените на цените на изкопаемите горива в света от Нова година неминуемо ще се пренесе върху населението. “Каквото и да си говорим, няма да ни компенсират напълно, ако затворим хилядите работни места, свързани с въглищната електрогенерация в региона. Има много сериозна заплаха от разпадане на общия енергиен пазар в Европа. Считаме, че темпът на развитие на мерките по “Зелената сделка” е твърде бърз и ще доведе до сериозни проблеми у нас” – каза той, като приведе пример със затварянето досега на над 1000 предприятия в Европа с вековна история, които вече не могат да плащат постоянно растящата цена на въглеродните емисии.

България има много по-добро съотношение между наличните гори (4.2 милина хектара) и обработваеми зелени площи (4.5 милиона хектара), съпоставени с отделяните от индустрията ни въглеродни емисии, в сравнение със страни като Гърция (с 4 пъти по-малко горски площи) и Германия (с много по-голяма промишленост и население). Това досега не е взето под внимание при обсъждането на участието на страната ни в “Зелената сделка” и е крайно време да бъде сложено на масата като аргумент от нашите управляващи – категоричен е Евгений Жеков.

* * *
До Президента на Република България
До Министър-председателя на Република България
До Европейските депутати от Република България
До Областните управители на регионите в преход
До Председателите на общинските съвети на регионите в преход
До Кметовете на общините от регионите в преход

ОТВОРЕНО ПИСМО
за
запазване работата на комплекс „Марица изток”

Уважаеми дами и господа,
гражданите на България и регионите, Ви довериха съдбата си и сега Вие носите отговорност за нея. Затова, ние общинските съветници от групата на Народен съюз гр.Стара Загора, като взехме предвид:

- Безпрецедентната енергийна криза обхванала Европейския съюз, Великобритания, Китай и други големи икономики.
- Нарушаването на световните търговски потоци и очертаващия се дефицит на стоки.
- Опасността от разпадане на единния енергиен пазар в ЕС.
- Увеличаването на цената на електрическата енергия за предприятията в България два и повече пъти.
- Стратегическото значение на комплекса „Марица изток” за националната сигурност и пазара на електроенергия в България.
- Решение на НС на Република България от 31.01.2020г.
- Спекулативната търговия с емисии и драстичното увеличение на цените им.

Настояваме пред Вас и институциите които представлявате, с властта дадена Ви от народа български:

1. Да предприемете незабавни действия за запазване работата на комплекса „Марица Изток” до 2050 г.

2. Да предложите мораториум върху търговията с емисии до преодоляване на енергийната криза.

3. Да предложите промяна в схемата на ЕС за търговия с емисии с цел:
- Ограничаване на спекулациите при търговията с квоти и недопускане на рязко увеличение на цените им.
- Предоставяне на безплатни емисии за производителите, срещу задължение за засаждане на гори от дървета с интензивна фотосинтеза усвояващи въглероден диоксид.

4. Да създаде национален експертен съвет за избор и внедряване на технологии за:
- Преработка на въглероден диоксид и неговото съхраняване.
- Иновационно използване на въглищата от мини „Марица Изток”.

5. Преразглеждане на позицията на България по Зелената сделка, като се настоява пред ЕС да се вземат под внимание всички фактори, влияещи на декарбонизацията:
- Съотношението на отделяните емисии и наличието на растителност, която ги усвоява.
- Броят на автомобилите с двигатели на минерални горива и средният им дневен пробег.
- Броят на дърветата и растителността, преработващи въглеродния диоксид.
- Намаляване на броя на отглежданите животни от 1990 година до сега.
- Намаляване на големите промишлени установки от 1990 година до момента.
- Намаляване на домакинствата, отопляващи се с твърдо и дизелово гориво от 1990 година до сега.

6. Да приеме програма до 2050 година за изграждане на заместващи мощности и пренастройване на икономиките на регионите в преход, и в частност област Стара Загора.

7. При изготвяне на критериите за оценка на всички проекти, бенефициентите от регионите в преход да получават допълнителни точки.

Отвореното писмо е подписано от:
Мария Динева
Иван Иванов
Кирил Георгиев
Митко Маринов
Явор Гънчев
Методи Пенчев
Христо Донев
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн