Община Стара Загора поставя допълнителни камери и неравности по възловите кръстовища

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430673P1430670Съвместна пресконференция по повод на тежките пътни инциденти в Стара Загора през последните дни дадоха днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров със заместниците си, и директорът на ОДМВР – Стара Загора, ст. комисар Николай Колев.

Днес и утре работна група на Общината и полицията ще набележи възловите точки в Стара Загора, на които ще се допълни съществуващото видеонаблюдение с още камери. С картината от тях ще работят както Общината, така и структурите на ОДМВР. Комисия със зам.-кмета Йордан Николов и представители на ОДМВР ще обходи кръстовищата и ще набележи мерки за обезопасяването им срещу високи скорости и неправомерно използване на пътното платно за цели извън обичайното придвижване с автомобил чрез поставянето на неравности и ограничители (гърбици и други подобни съоръжения).

Ще бъдат набелязани и взети под строг контрол всички точки в града, които стават сборищата на групите за незаконни гонки и дрифт – по паркингите на големите търговски вериги, по бензиностанции и др. Още по-интензивна ще стане оперативната работа с тези групи от страна на полицията.

Кметът Живко Тодоров напомни, като показа съответните публикации през годините (на първата снимка), за все още неприетото от Народното събрание негово предложение общините да могат да санкционират нарушаващите Закона за движението по пътищата водачи с помощта на камери за видеонаблюдение и засичане на скоростта, пресичайки и опитите за незаконни гонки и дрифтове.

по време на съвместна пресконференция с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, директорът на ОДМВР ст. комисар Николай Колев уточни за снощното ПТП със загинал моторист край Езиковата гимназия, че напусналият местопроизшествието водач е 28-годишен британски гражданин. В кръвта му има следи от употреба на наркотично вещество. Автомобилът нотариално е негов, но още не е бил минал регистрация в “Пътна полиция”. И той, и загиналият моторист (46-годишен) са опитали да преминат на червен сигнал на светофара. Община Стара Загора ще пусне около обед запис от видеокамерите на сайта си. Водачът на автомобила, идвайки от изток по “Столетов”, е предприел абсолютно необясним опит да навлезе с ляв завой в насрещното движение при забранителен знак на юг по “Цар Иван Шишман”, откъдето е идвал моторът. При ПТП-то тежко е пострадало и 16-годишно момиче, което е с черепно-мозъчна травма и счупен крак, както и още двама пешеходци, които са изчаквали зелен сигнал на югоизточния тротоар на кръстовището. Мъж е с повърхностни рани на главата, без опасност за живота. Избягалият водач е задържан в парк “Пети октомври” след сигнал от граждани, които са го проследили. Старши комисар Колев им изказа благодарност от името на полицията.

До момента организатори на незаконни гонки и дрифтове в Стара Загора са санкционирани с 4 акта и издадени наказателни постановления. При първо нарушение санкцията е 1 отнемане на свидетелството за правоуправление за 1 година и 2000 лева глоба. При второ нарушение книжката се отнема за 3 години, а глобата скача на 5000 лева.

Строителството на автомобилна писта за гонки и дрифтове днес не е сред приоритетите на обществото, категоричен е кметът Живко Тодоров. На час път от Стара Загора такава писта има в Калояново, Пловдивска област. В цяла Гърция, даде пример кметът, също има само една подобна автомобилна писта.

Директорът на ОДМВР ст. комисар Николай Колев уточни, че напусналият снощи местопроизшествието край ГПЧЕ водач е 28-годишен британски гражданин. В кръвта му има следи от употреба на наркотично вещество. Автомобилът нотариално е негов, но още не е бил минал регистрация в “Пътна полиция”. И той, и загиналият моторист (46-годишен) са опитали да преминат на червен сигнал на светофара.

При това водачът на автомобила, идвайки от изток по “Столетов”, е предприел абсолютно необясним опит да навлезе с ляв завой в насрещното при забранителен знак на юг по “Цар Иван Шишман”, откъдето е идвал моторът. При ПТП-то тежко е пострадало и 16-годишно момиче, което е с черепно-мозъчна травма и счупен крак, както и още двама пешеходци, които са изчаквали зелен сигнал на югоизточния тротоар на кръстовището. Мъж е с повърхностни рани на главата, без опасност за живота. Избягалият водач е задържан в парк “Пети октомври” след сигнал от граждани, които са го проследили. Старши комисар Колев им изказа благодарност от името на полицията.

Заради двата тежки пътни инцидента през последните дни празникът за Деня на Стара Загора ще премине само с официалното вдигане на знамената пред сградата на Общината и полагане на цветя пред паметника на мястото на първия камък на града, съобщи кметът. Програмата – тук >>>.

*  *  *

В Бюлетина на ОДМВР от днес:

На 03.10.2021 г. около 19.40 часа в гр.Стара Загора  на кръстовището на улиците  ул.”Ген.Столетов” и ул. “Цар Иван Шишман” е настъпил пътен инцидент между л.а. “БМВ”, управляван от 28-годишен мъж и мотоциклет “Ямаха”, управляван от 42-годишен мъж. По първоначална информация от удара са пострадали мотоциклетистът и двама пешеходци –  момиче на 16 и мъж на 53 години, които са откарани  болнично заведение.  Малко по-късно водачът на мотоциклета е починал. Момичето е настанено за лечение с опасност за живота, мъжът е настанен за лечение, без опасност за живота. Водачът на лекия автомобил е напуснал местопроизшествието, по-късно е бил установен и задържан . Тестван е с технически средства за употреба на алкохол и наркотици. Резултатът за употреба на алкохол е отрицателен, за употреба на наркотици е положителен. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл.343, ал.4 от НК.

На 01.10.2021 г. около 23.20 ч. в гр.Стара Загора по ул. “Христина Морфова” се е движил л.а. .”БМВ”, управляван от 18-годишен водач. По първоначална информация автомобилът е напуснал пътното плратно и е блъснал три пешеходки – двете на 23 и една на 27 години. Оказана им е медицинска помощ и са настанени за лечение в болнично заведение с различни наранявания, едната жена е с опасност за живота. Водачът е тестван за употреба на алкохол и наркотици, резултатът е отрицателен. В Сектор «Пътна полиция» е образувано досъдебно производство по чл.343 ал.1 б.”б”. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа.

На 01.10.2021 г., около 16.10 ч. е получен сигнал за пътен инцидент. По първоначална информация в гр.Стара Загора на ул. «Св. св. Кирил и Методий»  л.а. “БМВ”, управляван от 29-годишен водач е блъснал 11-годишен пешеходец, който е получил нараняване, откаран е в болнично заведение, без опасност за живота. В сектор «Пътна полиция» е образувано досъдебно производство по чл.343 ал.1 б.”б” от НК.

*  *  *

Община Стара Загора с незабавни мерки за ограничаване на нарушенията по пътищата

„Последните два пътни инцидента, които се случиха на територията на Стара Загора, са свързани с грубо погазване на Закона за движение по пътищата. Поради това ще предприемем незабавни мерки за ограничаване на нарушения по пътищата от недобросъвестните шофьори“, заяви днес по време на пресконференция кметът Живко Тодоров. Той обясни, че до края на месец октомври ще бъдат монтирани допълнителни камери, които ще обхващат  всички възлови точки.“ Камерите, които са поставени в града в момента обхващат почти всички кръстовища, но има е една част, която все още не е покрита и това ще се случи в рамките на този месец“, обясни градоначалникът.

От думите му стана ясно, че още днес ще бъде сформирана работна група, която ще обходи невралгичните места, които да бъдат обхванати от видеонаблюдението. Тя ще бъде съставена от представители на Община Стара Загора и ОДМВР.

Тодоров допълни още, че ще бъде създадена и комисия с председател зам.-кметът с ресор „Транспорт, чистота и екология“ Йордан Николов и членове национални експерти по пътна безопасност и представители на сектор „Пътна полиция“ Стара Загора, която да набележи и предложи мерки за обезопасяването на всяко кръстовище в града.  „Има недобросъвестни шофьори, които използват пътната инфраструктура по неподходящ начин, ние сме длъжни да предприемем крайни и крути мерки, за да ограничим техните нарушения“, категоричен е кметът. „Ще бъдат поставяни различни неравности и ограничители на пътя, съгласно законовите възможности, за да не може да бъде карано с висока скорост и да не могат да се правят дрифтове. Така ще се предотврати до голяма степен възможността за извършване на такива нарушения на пътя“, обясни още той. „Трябва всички като общество да си дадем сметка какво правим на пътя, защото тази агресия, която наблюдаваме, не може да бъде преодоляна само с изграждане на стени, поставяне на гърбици или светофари“, каза още кметът.

Тодоров припомни, че още през 2012 година е изразил желание заедно с други кметове от Сдружението на общините, и е поискал законови промени, които да дадат възможност на градоначалниците да налагат глоби на нарушители на пътя, установени с технически средства. Той заяви, че това ще подпомогне работата на полицията, тъй като и тя е с ограничен ресурс от хора.

Тодоров съобщи, че ще бъде публикуван запис от камерите, заснели снощния тежък инцидент в центъра на Стара Загора. „Това е грубо погазване на Закона, водачите навлизат в насрещното движение, а колата помита чакащите на тротоара. Ето ви случай, в който има камери и светофари, и шофьорите навлизат в кръстовището на червен светофар”, коментира Тодоров.

По време на пресконференцията началникът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Николай Колев допълни, че  надграждането  на системата за видеонаблюдение на още невралгични и възлови точки в Стара Загора ще бъде предпоставка за по-малко нарушения. „ Шофирането на  автомобил или друго моторно превозно средство е преди всичко отговорност“, категоричен е ст.комисар Колев. Той подкрепи законодателните инициативи, за които настоява кметът Живко Тодоров.

Началникът на полицията даде подробности за двата тежки пътни инцидента, при които пострадаха тежко млади момичета и загина моторист в Стара Загора.

На пресконференцията присъстваха още зам.-кметовете на община Стара Загора Йордан Николов, инж.Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, секретарят на местната администрация Делян Иванов, гл. архитект Виктория Грозева и началникът на Охранителна полиция към ОДМВР Стара Загора комисар Илиян Илиев.

#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн