Голям митинг-шествие в София прави Инициативният комитет за защита на “Марица-изток” на 13 октомври

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

56453768689Голям митинг-шествие в София за спасяване на минно-енергийния комплекс “Марица-изток” свиква Инициативният комитет за защита на комплекса на 13 октомври, понеделник, от 13.00 часа пред Министерския съвет в столицата. За това съобщиха днес в Стара Загора членовете на Инициативния комитет Наско Митев, лидер на КНСБ в “Мини Марица-изток” ЕАД, колегата му от КТ “Подкрепа” Бисер Бинев и др. Очаква се събитието да събере минимум 2500 души на сцена пред сградата на правителството. По време на него на Министерския съвет ще бъдат представени 105 хиляди подписа на хора от региона и страната, положени под исканията за запазване на въгледобивния и енергиен комплекс поне до 2040 г., когато да започне намаляване на дейността му, както и декларация, която ще бъде приета от митинга.

“Категоричната ни позиция е, че нищо в комплекса няма да става без нас, работещите в него” – заяви Наско Митев.

“Настояваме за удължаване на работата на комплекс “Марица-изток” поне до 2040-та година, което ще е съизмеримо със страни с въгледобивна енергетика като Полша и Германия. Те експлоатират своите въглища от 200 години, ние едва от 50, а искат да затворим преди тях. Няма да стане!” – казаха от Инициативния комитет.

“Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изпрати декларация от свое име, с която подкрепя действията на Инициативния комитет, и ни я връчи” – съобщиха активистите. В тяхна подкрепа се обявяват и другите общини от въгледобивния регион.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн