България беше домакин на Четвъртия форум на кметовете от ЦИЕ

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Десетки представители на местната власт признаха необходимостта от справедлив енергиен преход
*
unnamed (30)Стотици представители на местните администрации, европейските институции, бизнеса и неправителствения сектор от Централна и Източна Европа взеха участие във Форума на кметовете, посветен на справедливия енергиен преход. Конференцията под надслов „Нов енергиен микс: диалог за социална политика“ се проведе в хибриден формат, съобразно всички въведени противоепидемични мерки. Официален домакин на срещата беше община Стара Загора, но заради наложените ограничения много от гостите участваха в нея виртуално. От българска страна тази година се включиха кметовете и експерти от петте въглищни общини у нас. 
 
„За първи път откакто WWF работи със заинтересованите страни в областта на справедливия преход, станахме свидетели на разумен диалог и отчитане на общите интереси и проблеми между петте въглищни общини в България, осъзнавайки, че само ако вървят заедно, ще могат да посрещнат предстоящите предизвикателства. По-важното е, че представителите на общините ясно виждат и възможностите за финансиране за постигане целите за декарбонизация“коментира Георги Стефанов, ръководител на практика „Климат и енергия“ във WWF.
 
От няколко години с дейната медиация на природозащитната организация WWF десетки градоначалници обменят ценни практики в опит за безболезнено излизане от въглищната зависимост. 71 от тях вече подписаха декларация в подкрепа на устойчиво бъдеще, обещавайки да работят за постигането на нулеви въглеродни емисии в своите общини. Сред подписалите документа са и кметовете на Перник и Бобов дол. Покана ще бъде отправена и към другите три въглищни общини у нас – Стара Загора, Раднево и Гълъбово.
 
Форумът на кметовете, който се проведе за първи път в България, разясни финансовите инструменти и европейските цели за успешна енергийна и икономическа трансформация на въглищните региони в контекста на Европейската зелена сделка и стратегията за декарбонизация на ЕС. Двудневната среща, започнала с видеообръщение на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, беше изпълнена с дискусии между експерти и представители на бизнеса, научните кръгове, синдикатите и представители на университетски среди, за да могат да се подпомогнат кметове от въглищни региони на Полша, Германия, Гърция, Чехия, Румъния, Украйна и Западните Балкани.
 
„Живеем в преломно десетилетие що се отнася до борбата срещу климатичната криза и загубата на биоразнообразие. Наводнения, горски пожали и други природно бедствия ясно показват, че климатичните промени се случват. Те са тук и вече влияят върху нашия живот. ЕС отвори вратите за действие. Ние искаме да бъдем първият климатично неутрален континент до 2050 г. Тук кметовете ще играят много важна роля. Те трябва да поведат градовете към бъдеще, в което животът продължава без въглища“каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс (на снимката – на екрана).
 
„За нас е удоволствие да бъдем домакини на този мащабен форум на кметовете. Перспективата на Стара Загора трябва да се даде днес, за да може утре да сме подготвени за това, което предстои. Фондът за справедлив преход дава възможност на България и на останалите страни, засегнати от прехода от въглища към възобновяеми източници на енергия, да разгърне мащабна работа към привличане на инвеститори, развитие на съществуващия бизнес и най-вече в подкрепа на бъдещето на гражданите“каза заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов.
 
Вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка и директори на ключовите дирекции от ЕК направиха презентации за преплитането на всички финансови инструменти, като наблегнаха на Механизма за справедлив преход. Проведоха се и специални сесии, посветени на напредъка по териториалните планове за справедлив преход, социалния диалог, научните изследвания и иновациите за постигане на европейските цели за декарбонизация.
 
Срещата неслучайно се проведе именно сега. В момента ЕС работи по актуализацията на законодателството, касаещо повишаване на целите за климата и енергетиката за 2030 г., а въглищните общини разработват заявления за финансиране от ЕС, с което да се подпомогне социално справедливо преминаване към климатична неутралност. Форумът се очерта като важна възможност за развитие както за общностите, традиционно разчитащи на изкопаемите горива, така и за всеки, свързан със справедливия преход.
 
Форумът на кметовете се организира от Консорциума на офисите на WWF в България, Германия, Гърция и Полша като част от проекта „Региони и общини за справедлив преход“, подкрепен от Европейската инициатива за климата (EUKI) и финансиран от германското Министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност
 
Събитието се организира съвместно с: 
Агенцията за регионално икономическо развитие Стара Загора (www.szeda.eu
Черноморския изследователски енергиен център (www.bserc.eu
и с медийното партньорство на Bloomberg TV Bulgaria (https://www.bloombergtv.bg/)
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн