Проф. Иван Божков е новият Почетен гражданин на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Иван БожковС 45 гласа “За” Общинският съвет избра днес за Почетен гражданин на Стара Загора за 2021 г. проф. Иван Божков.

Проф. Иван Божков е роден през 1934 г. в с. Оризово, община Чирпан. Родителите му са бежанци от Егейска Македония. Завършил е висшето си образование през 1958 г. в София. През 1967 получава научна степен Доктор по ветеринарна медицина. През 1981 става професор. Ректор е на ВИЗВМ (1989-1993). Първи ректор на новосъздадения тогава Тракийски университет от ноември 1995 г.

Проф. Иван Божков владее руски и френски език. Почетен доктор е на Московската ветеринарна академия от 1999 г., почетен член на Германското ветеринарно дружество, почетен професор на Казанската ветеринарна академия от 2000 г., почетен член на Съюза на ветеринарните лекари в Куба. През 2003 г. получава отличието доктор хонорис кауза на Тракийския университет. От времето, когато е бил ветеринарен лекар в Генерал Тошево, е носител на Златен орден на труда. Има и орден от монголското правителство за оказана помощ в борбата със заразните болести по конете и овцете.

Проф. Божков има публикувани над 150 научни труда, автор е на учебници и ръководства за упражнения. Участва в разработването на над 30 нормативни документа, свързани със здравеопазването на животните. Председател на Научната комисия по животновъдство и ветеринарна медицина в периода 2006-2007 г. при ВАК.

Иван Божков е депутат от БСП в 7-то Велико народно събрание, избран на мажоритарен принцип от Стара Загора. Дългогодишен общински съветник в Община Стара Загора от БСП и Коалиция за България. Председател на Общинския съвет в Стара Загора в периода 1999-2003 г.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн