Изложба на римски мозайки в Стара Загора отбеляза Световния ден на туризма

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_2987IMG_3008Експозицията „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“ бе открита днес в Музея на религиите в Стара Загора. Организатори са Община Стара Загора, Организацията за управление на Тракийския туристически район и Фондация „Америка за България“, в партньорство с Община Пловдив.

„Инициативата е по повод Световния ден на туризма. Нека всичко лошо остане назад и да не се връщаме към трудните години. Община Стара Загора е част от Тракийския туристически район и си сътрудничи активно с Община Пловдив. Вярваме, че сътрудничеството ни ще продължи и Стара Загора ще гостува в Града на тепетата”, каза ресорният зам.-кмет Милена Желева.

„Надявам се това сътрудничество да стане традиция. В изложбата са показани три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол. Вярвам, че тя ще предизвика интерес у старозагорци и гостите на града. Експозицията вече е показвана в Париж, Лондон, Прага, а сега и в Стара Загора”, обясни Радост Иванова, изп. директор на Организацията за управление на Тракийския туристически район. Тя съобщи, че идеята е на Милена Желева и благодари за възможността да бъде показана изложбата в Града на липите.

Според Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей, връзките между Филипопол и Берое са били много силни. По думите му, сътрудничеството може да продължи с общи изложби.

Експозицията представя 25 фотографии и информационни табла, които показват великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2000 кв.м многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство.

Изложбата е реализирана от Фондация „Америка за България“ и до момента е представена в 6 страни. Тя цели да стимулира както развитието на вътрешния туризъм, така и сътрудничеството за популяризиране на обектите в Тракийския туристически район.

Изложбата може да бъде разгледана до 27 октомври 2021 година.

IMG_3011IMG_2995IMG_2983
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн