Кирил Петков и Асен Василев разясниха в Стара Загора принципите на “Продължаваме промяната”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

P1430630P1430646Всички кандидати за листите на “Продължаваме промяната” трябва да подпишат договор за почтеност. Това означава, че трябва:
* да отворят своите сметки и активи пред всички институции, които могат да им ги поискат – НАП, ДАНС и т.н., “така че да няма скрито-покрито”, по думите на Кирил Петков;
* да имат карирера извън политиката (“Много ни е важно!” – К.П.);
* да не са участвали в повече от една партия преди този проект (“Не вярваме на хора, които скачат от партия в партия” – К.П.);
* да няма скандали около тях;
* да са родом или да живеят в града, от който кандидатстват.

В Стара Загора “Продължаваме промяната” има, пак по думите на Кирил Петков, няколко много добри кандидати, които предстои да бъдат обявени. Това са местни хора от Стара Загора, млади, с кариера, с визия за града и с вяра, че нещата могат да се подобрят още.

“Видяхте какво направихме за 4 месеца. Искаме да го умножим, така че да станат 4 години. За това са ни необходими 121 депутати” – каза още Петков при днешното си посещение за среща със старозагорци заедно с Асен Василев, което се случи от 16.00 часа в центъра на града.

“За да съставим правителство и да не изпаднем в това, което се случи в 46-тото Народно събрание, трябва да има принципи, зад които партиите да се обединят – категоричен беше на свой ред Асен Василев. – Първият е да не се увеличават данъците, но да си ги събираме всичките данъци. Вторият е да се спрат всички течове в държавата, така че парите на данъкоплатците да се използват ефективно. Третото, което за нас е важно, е наистина да тръгне да работи образованието. Да не трябва да се правят частни уроци, а да се върне образованието както беше, така че всяко дете, независимо дали има или няма пари за уроци, независимо дали учи в София или в някое по-отдалечено място, да има достъп до наистина добро образование и да се реализира след това в живота. И не на последно място – да забравим за лечението в чужбина, да можем да се лекуваме в България качествено и без да се доплаща. Това мисля, че е напълно постижимо без да се вдигат данъците, без да се вземат някакви големи заеми и т.н. Просто като използваме всички ресурси, които имаме в държавата”.

P1430658Според Асен Василев “Продължаваме промяната” може да се коалира с всеки политически субект, който припознава тези цели и който е готов да работи без корупция. Запитан дали това може да е и ПП ГЕРБ, той отговори така: “ГЕРБ ако кажат, че не е о’кей да има инхаус поръчки, както и да има договори за 20 милиона, а пък поръчки за 200 милиона по тези договори, ако са о’кей където има престъпления, те да се разследват, както сме пратили вече в прокуратурата 56 договора на АПИ… Лично от Министерството на финасите сме изпратили договора за копачката във варненското пристанище. Ако те са о’кей с това, тогава това е един конструктивен разговор, който може да се проведе.”

“И ако всички се обединим, че трябва да имаме нов прокурор и реформа в съдебната система, така че наистина да разчитаме на нашите съдилища; ако кажем, че КПКОНПИ трябва да има ново ръководство, които наистина да е много стриктно срещу корупцията” – допълни Кирил Петков. А Асен Василев добави: “А не чужди правителства да ни казват, че нашите хора са корумпирани”.

“Само че от това, което сме видели, ще е много трудно да признаят всичките си грешки едновременно и заедно да решим, че България не може да бъде повече по същия начин” – изрази съмнение Кирил Петков. Но все пак заключи: “Зависи от тях. Ето, това са нашите условия. Ние не искаме както досега се говореше – с тези да, с тези не. Всички, които вярват в тези принципи, които споменахме, ще си говорим спокойно с тях и ще се радваме да направим общо управление. Засега двете формации, с които сме най-близко до тези разговори и принципи, са “Демократична България” отдясно на нас и “Изправи се, ние идваме” отляво на нас.”

По думите на Кирил Петков “Продължаваме промяната” вярва абсолютно на президента Румен Радев. “Този човек заслужи абсолютно нашето доверие, когато четири месеца имахме обща посока накъде да вървим и нито веднъж той не ни каза “Момчета, не правете това или онова”, не каза “Приемете този човек” или “Не го уволнявайте този човек”. Имахме пълната свобода на действие в тези общи принципи, така че това е човекът, до който ние заставаме категорично” – заяви Петков.

Бидейки в Стара Загора, той уточни, че още не са се срещали с кмета Живко Тодоров, но го призова общината да се сертифицира за “Община без корупция” по стандартите на “Трансперънси Интернешънъл” (международна организация за борба с корупцията с клонове в над 90 страни, в това число и в България – бел. ред.).

По отношение на “Марица-изток” Асен Василев се обяви за максимално дълъг живот на мините и тецовете (с вариантите за централите, по които вече се работи), и доколкото е възможно, да се търсят партньори в Европа, за да се види дали целта от 55% намаление на въглеродните емисии поставя правилния баланс между екология и икономика.

Краткосрочните решения за регулиране на цената на електроенергията у нас, която в последно време постигна нежелателни върхове, според Асен Василев са, първо и задължително – да заработят всички турбини на ПАВЕЦ “Чаира”. Проблемът е, че три от четирите турбини в момента не работят, защото са “в някакъв безкраен ремонт, който трябва да приключи”. По-надолу по каскадата също има разглобени турбини, които трябва да заработят.

P1430639Следващата задължителна стъпка за устойчива и нормална цена на електроенергията за зимния сезон е държавните дружества да пуснат на паза 6-, 8- и 10-месечни договори, защото на “нормалните” европейски пазари дългосрочните договори са 70-80% от пазара. У нас са 10-20% и всичко играе само ден напред в ущърб на пазара. За непускането на дългосрочни договори на пазара е отговорно, по думите на Василев, текущото ръководство на БЕХ. А ръководството на КЕВР не изисква от монополиста, де факто, на българския енергиен пазар, да пуска дългосрочни договори. Трябва да се направят и типовите договори за търговците на електроенергия, така че да не вземат цената ден напред, да прибавят надценка и да продават на бизнеса, а да си сложат пределни цени в договорите. Но това няма как да стане, ако няма дългосрочни договори, които пък на тях им гарантират на каква цена ще купуват самите те. Цената на доставчик от последна инстанция също трябва да има пределна стойност. Но в момента няма. “Ако тези неща се случат, ние ще имаме предвидимост кога кои централи да работят, ще има дългосрочни договори и тези централи ще могат още сега да си купят квоти, а не да чакат цените на квотите да скочат след три месеца още нагоре. Не на последно място България трябва да започне да купува целия азерски газ, който идва на половин цена от руския. В момента обаче ние купуваме 10% от азерския газ. “Това ще ни намали стойността на газа, който влиза в страната и съответно ще намали сметките на топлофикациите и на турбините, които работят на газ. Всичко това е напълно изпълнимо. Част от тези мерки бяха започнати преди два месеца, когато ДАНС влязоха в НЕК точно за състоянието на ремонтите и как те могат да бъдат ускорени. Ако тези неща се случат в следващите 30 до 60 дни, ще имаме спокойна зима. Ако не се случат, ще настане пълна лудница, тъй като в цяла Европа има недостиг на газ и Европа не е подготвена за тежък зимен сезон, хранилищата не са достатъчно пълни. Така че ние трябва в момента да си гарантираме устойчивост за зимния сезон, тъй като иначе ще стане много сериозен проблем януари-февруари, когато дойдат големите студове” – каза Асен Василев.

Относно десните мерки за “леви” резултати Кирил Петков разясни: “Десни инструменти за привличане на инвестиции – некачване на данъци, освобождаване на бизнеса от държавните проверки и бюрократични тежести, които са ненужни; пускане на бизнеса да работи, фокусирайки се върху експортните пазари, давайки пълна свобода на предприемачите да действат, да отварят нови компании, като държавата им помага. Левите резултати, които се надяваме да видим, са инвестиции в образованието в цялата система, по-ефикасна работа на здравеопазването и да няма пенсионери под прага на бедност, както бяха 42% от тях преди служебното правителство”.

P1430624P1430635P1430653P1430645
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн