Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс ще участва във форум за справедлив преход в Стара Загора на 29 септември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

Франс Тимерманс, снимка https://www.politico.eu

Франс Тимерманс, снимка https://www.politico.eu

С участието (чрез видеообръщение) на изпълнителния зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, кмета на Стара Загора Живко Тодоров, областния управител Иван Чолаков, мениджъра на Световния фонд за природата WWF в България Диана Димитрова, кметове на заинтересовани региони в преход от други европейски страни и много експерти, в Стара Загора идната сряда, 29 септември, ще се проведе 4-ти Форум на кметовете от ЕС, ангажирани за справедлив енергиен преход под надслов “НОВИЯТ ЕНЕРГИЕН МИКС: Установяване на диалог в прехода и прилагане на политиките за въглеродна неутралност”.

Събитието е двудневно, с начало 11.00 часа на 29 септември, сряда. Форумът ще се проведе в залата на Регионалната библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора, с физическото присъствие на не повече от 30 души поради епидемологичните мерки, и онлайн включвания.

Предвидена е официална част с встъпителни изказвания и ключов говорител Франс Тимерманс. Тя ще бъде последвана от Панел на кметовете, подкрепящи справедливия енергиен преход. По-нататък в програмата ще бъде представена Кратка история на партниращите си проекти: De Carb, Региони и общини за справедлив преход и TRACER. Паралелна сесия ще установи двустранно сътрудничество между кметовете на заинтересованите региони.

Следобеда на първия ден в рамките на социален диалог ще се дискутира бъдещето на въглищния регион. Ще бъдат представени научни изследвания и иновации, сътрудничеството между европейските цифрови информационни хъбове в подкрепа на интелигентните производства и услуги (киберсигурност), новият енергиен микс – обсъждане на различни гледни точки относно икономическите алтернативи и новия енергиен модел във въгледобивните и свързаните с тях региони.

Финансирането на справедливия преход ще бъде представено и дискутирано в началото на втория форумен ден – четвъртък, от 10.00 часа, с участието на Лиляна Павлова – вицепрезидент на ЕИБ, и представители на Европейската комисия, на Фонда на фондовете и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Следобеда на втория форумен ден ще премине с посещение на участниците в Mаришкия енергиен комплекс.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн