С уникална изложба отбелязват Световния ден на туризма в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA. NET
*
Версия за смартфони >>>

изложба (2)С представянето на изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“ ще бъде отбелязан 27 септември – Световен ден на туризма, в Стара Загора. Официалното откриване на експозицията ще бъде в 17.30 часа в Музея на религиите. Организатори на събитието са Община Стара Загора, Организацията за управление на Тракийския туристически район и Фондация „Америка за България“ в партньорство с Община Пловдив.

Гражданите и гостите на Стара Загора ще имат възможност да се запознаят с 25 фотографии и информационни табла, които показват великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2000 кв.м многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство.

Изложбата е реализирана от Фондация „Америка за България“ и до момента е представена в 6 държави. Тя цели да стимулира както развитието на вътрешния туризъм, така и сътрудничеството за популяризиране на обектите в Тракийския туристически район.

Експозицията ще може да бъде разглеждана до 27 октомври 2021 г.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн